Francia filmek a budapesti tetőmoziban


Csütörtöktől augusztus 23-ig igazi nyári vígjátékokat, Magyarországon csak itt látható filmeket és a francia filmművészet megkerülhetetlen alkotásait vetítik a budapesti Corvin Club tetőteraszán a French Rooftop Cinema sorozat keretében.

A budapesti Francia Intézet a Budapest Rooftop Cinemával és a Funzine-nal együttműködve rendezi meg a vetítéseket Budapesten. A tetőtéri sorozatban először a Piaf (La Môme) című filmet lehet majd látni, amelynek főszerepéért Marion Cotillard 2008-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat és a Cézar-díjat egyaránt - olvasható a Francia Intézet közleményében.

Piaf

Szintén egy francia sanzonénekesnő alakja előtt tiszteleg a Barbara című film, amelyért Jeanne Balibar nyerte el 2018-ban a legjobb színésznőnek járó César-díjat, de a Rock'n'roll című vígjáték is a zenei filmek sorát bővíti Guillaume Canet rendezésében és főszereplésével. A női főszerepben Marion Cotillard látható.

Gaspard Noé Hirtelen az üresség (Soudain le vide) című filmje is a vászonra kerül, valamint két klasszikussal is tisztelegnek Jean-Pierre Melville rendező előtt: a Bob nagyban játszik (Bob le flambeur) című gengszterfilmmel, valamint Az áruló (Le doulos) című krimivel Jean-Pierre Belmondóval a főszerepben.

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet különleges estére is invitálja a közönséget: egy DJ-set után Eric Toledano és Olivier Nakache vígjátékát, az Életrevalókat (Intouchables) vetítik Francois Cluzet és az alakításáért 2012-ben a legjobb színésznek járó César-díjjal jutalmazott Omar Sy főszereplésével.

A French Rooftop Cinema az Ami-ami ((Girl)Friend) című romantikus vígjáték premierjével zárja a sorozatot.

(MTI)Kapcsolódó