Friss filmeket vár a IX. Bujtor István Filmfesztivál


Augusztus 5-ig lehet nevezni 2017 júliusa után készült játék-, dokumentum- vagy ismeretterjesztő, animációs, fikciós és kísérleti rövidfilmmel, valamint versfilmmel a Bujtor István Filmfesztiválra, amelyet augusztus 18. és 20. között rendeznek meg Balatonszemesen.

A szervezők elsősorban olyan filmeket várnak, amelyek valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt dolgoznak fel vagy a költészet valamely elemét, verset, balladát, költői életművet mutatnak be filmes formanyelven, az emberi élet sokszínűségét ábrázolják egy vagy több cselekményszállal és fordulattal. Elsősorban fiatalos szemléletű és szubjektív alkotói megközelítéssel forgatott alkotásokat várnak – közölték a szervezők az MTI-vel.

Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb öt filmmel nevezhet bármely kategóriában, amelyek hossza egyenként csak indokolt esetben haladhatja meg a 60 percet.

A munkákat előzsűri válogatja a versenyprogramba, amelyet közönség előtt vetítenek le a Szemesi Nyármarasztó Napok keretében. A négy műfaji kategória nyertesének alkotói, alkotócsoport esetén képviselői repülőjegyet nyernek a 2019-es cannes-i filmfesztivál idejére, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is.

Balatonszemes, a Bujtor István filmfesztivál helyszíne

Balatonszemes Község Önkormányzata, a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház és a Magyar Versmondók Egyesülete közvetlenül Bujtor István halála után alapította meg a filmfesztivált. A balatonszemesi származású, Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer tiszteletére létrehozott seregszemle versenyprogramja önálló alkotók, műhelyek, filmstúdiók számára egyaránt nyitott.

A fesztiválprogramban Bujtor István válogatott filmjeit is megnézheti majd a közönség, és a tavalyi győztes alkotások is vászonra kerülnek. A szakmai seregszemle részeként fiataloknak rendeznek filmes workshopot, emellett a közönség szervezetten is elzarándokolhat a Bujtor-Latinovits dinasztia végső nyughelyéhez.

A zsűri elnöke Lutter Imre producer, médiaszakember, előadóművész lesz, a nevezéseket ezen az internetes oldalon, valamint a magyarversmondok@gmail.com címen várják.

(MTI)



Kapcsolódó