Gaál István felújított filmjét vetítik Lyonban


A Sodrásban restaurált változatát is műsorra tűzi Európa legjelentősebb klasszikusfilm-ünnepe, az október 10-én kezdődő Lumière Grand Lyon Filmfesztivál. Idén 6. alkalommal hívnak meg magyar filmet a programba – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Gaál István Sodrásban című, 1963-ban készült filmjének alapötletét a rendező kamaszkori élménye, egy veszélyes versengés adta. A történetben egy diáktársaság fürdik a Tisza-parton. Önfeledten játszanak, egyik fiatalnak sem tűnik fel, hogy hiányzik valaki, egyik társuk vízbe fulladt. A tragédia önvizsgálatra készteti őket: kié a felelősség, hogyan viszonyulnak egymáshoz, a világhoz. A film élet és halál, a felnőtté érés problémáin túl a 60-as évek elejének fontos kérdéseit – hagyomány és modernség, egyén és közösség, falu és város, ember és táj – progresszív szemlélettel, új vizuális nyelven dolgozta fel.

Sodrásban a magyar új hullám egyik első nemzetközi sikere és jelképe lett, Pierre Paolo Pasolini is kiemelte a film „poézisét, frissességét és újszerű hangvételét”. 1964-ben Karlovy Varyban elnyerte a fődíjat, majd a Sight & Sound az év öt legjelentősebb filmje közé sorolta.  

A Sodrásban 4K felbontású restaurált verzója 2019-ben készült el, a filmet Sára Balázs operatőr fényelte újra. A felújított változat nemzetközi premierjét tavaly, a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programjában tartották.Kapcsolódó