Görög rövidfilm az (egyelőre) utolsó NexT filmfesztivál fődíjasa


12. és utolsó alkalommal szervezték meg Bukarestben a NexT Nemzetközi Filmfesztivált. A hétfőn véget ért szemle fődíját görög film nyerte.

Az Ektoras Malo: i teleftea mera tis chronias című görög kisfilm, Jacqueline Lentzou rendezése nyerte a NexT fődíját, a legjobb rendező a portugál Diogo Badai lett a Miragem, meus putos című filmjéért, a legjobb hang díját a Je sors acheter des cigarettes című francia filmért Pierre Sauze hangdesigner nyerte, a legjobb román rövidfilm Sorin Poamă rendezése, a Ionuț și Călin lett, Sarra Tsorakidis filmje, a Iedera nyerte a NexT Endless Trófeát, a thaiföldi Sorayos Prapapan Awasarn sound man című filmje különdíjat kapott, a közönségdíjat pedig a hazai mezőnyből a Cadoul de Crăciun, a nemzetköziből a Na Li című film kapta.

Ektoras Malo: i teleftea mera tis chronias

A NexT Filmfesztivált december 14. és 17. között szervezték meg a bukaresti Román Nemzeti Parasztmúzeum mozijában.

A filmfesztivált 2007-ben a fiatalon elhunyt Cristian Nemescu filmrendező és Andrei Toncu hangmérnök, zeneszerző emlékére indították útjára, rövid idő alatt az egyik legfontosabb romániai rövidfilmes szemlévé nőtte ki magát. Sok filmes tehetség itt mutatkozott be először nagyközönség előtt, kétszer is részt vett például a később Saul fia című filmjével Oscar-díjat nyert Nemes-Jeles László.

A fesztivált szervező NexT Kulturális Egyesület nem szünteti be tevékenységét, folytatja a NexT Filmek Karavánját, illetve mozgóképes képzést nyújt iskolásoknak és tanároknak.Kapcsolódó