Görögországban díjazták a Tobi színeit


Bakony Alexa egész estés dokumentumfilmje nyerte a legjobb LMBTQ-filmnek járó Mermaid-díjat A Thesszaloniki Filmfesztiválon.

A zsűri a következőképpen indokolta a döntését: „A Mermaid-díjat a Tobi színeinek ítéljük a nem bináris identitás és az útkeresés friss ábrázolásáért, az érzékeny fényképezésért és azért, mert hangsúlyosan kiáll az LMBTQI+-jogok mellett abban az európai országban, ahol azok jelenleg sérülékenyebbek”.

A Tobi színei már 2019 márciusában is járt az Oscar-jelölő thesszaloniki dokumentumfilm-fesztiválon: ekkor az eseménysorozat Agora Docs in Progress elnevezésű szakmai rendezvényén pitchelte a nemzetközi szakmának Bakony Alexa rendező és Osváth Gábor producer az akkor még készülőben lévő filmet. Már akkor is nagy érdeklődés övezte a projektet, ennek eredményeképpen figyelt fel rá a nemzetközi forgalmazó, a Wide Management, amely külföldön népszerűsíti és forgalmazza az alkotást.

Bakony Alexa dokumentumfilmjének fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben. Kivételesen személyes, kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes eszközökkel dolgozik és játékfilmszerű élményt ad. A filmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, fejlesztését és gyártását a Sundance Institute is támogatta.

(cirko sajtóközlemény)
Kapcsolódó