Első filmjét még be se mutatták, az Eurimages máris támogatja a következőt


Cristina Groșan aradi születésű rendezőnő Hétköznapi kudarcok című cseh-magyar-olasz koprodukciós filmterve támogatást kapott az Európa Tanács filmalapjától.

Az Eurimages alap legutóbbi döntésének eredményeképpen harminc koprodukció kap támogatást, köztük 24 nagyjátékfilm, három dokumentumfilm és három animáció – tudósít a Cineuropa. Olyan illusztris nevek mellett, mint a Dardenne-fivérek, vagy Michel Hazanavicius, Cristina Groșan is bezsákolt negyedmillió eurót. A Hétköznapi kudarcok cseh alkotó, Klára Vlasáková forgatókönyvéből készül, főleg cseh nyelven, de Kerekes Vica is szerepel majd benne. A Győri Márk (interjúnk itt) által fényképezett filmnek már van cseh és olasz támogatása is, nyáron kezdenék el a forgatást. A Cineuropa cikke más érdekességekről is beszámol, ami a pályázati eredményeket illeti, meg lehet tudni például belőle, hogy mekkora a támogatott filmtervek aránya, ami a női alkotókat illeti.

Cristina Groșan első nagyjátékfilmjének, A legjobb dolgokon bőgni kellnek meghiúsította mozis premierjét a koronavírus – a korlátozások feloldásával remélhetőleg meg lehet majd nézni nagyvásznon a Hernádi Judit mellett erdélyi színészt (Bányai Kelemen Barna) is szerepeltető alkotást. A rendező a 2020-as Filmtettfeszt Filmgalopp-versenyének zsűritagja volt, és innen lehet megtudni, hogy mit nézett a tavalyi első lockdownok alkalmával.

(film.hu, cineuropa.org)
Kapcsolódó