Gyermekfilmes versenyprogrammal bővül az Anilogue


November 27-én, szerdán 19 órakor a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) című egész estés animációja nyitja az idei Anilogue-ot az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. A fesztivál a berlini fal leomlásának idején játszódó, részben magyar készítésű Fritzi - egy forradalmi mese (Fritzi: A Revolutionary Tale) ősbemutatójával zárul a szombat esti díjkiosztó gálán.

Versenyen kívül vetítik az Anilogue-on a Medvevilág Szicíliában (La fameuse invasion des ours en Sicile) című olasz filmet, mely a XX. század egyik legjelentősebb gyerekkönyvét dolgozza fel. A japán Katsushi Sakurabi DanMachi: Orion nyila (Gekijouban danjon ni deai o motomeru no wa machigatteiru daro ka: Orion no ya) című alkotása is megtekinthető lesz, melyben a veszedelmes szörnyeket a legbátrabb földi halandók is csak istenekkel szövetkezve tudják legyőzni. A Chris, a svájci (Chris the Swiss) című animációs dokumentumfilmben a délszláv háború idején egy fiatal svájci újságírót rejtélyes körülmények között holtan találtak. Immár felnőtt unokatestvére, a film rendezőnője, Anja Kofmel úgy dönt, kinyomozza, mi is történt valójában.

A boldogság szerkezete (Happiness Machine) című film húsz női alkotó tíz kisfilmjének fűzére, mely mind a Közös Jó Gazdaság különféle aspektusait, esélyeit latolgatják. A litván Gints Zilbalodis több díjat is nyert El innen! (Away) című filmjének – melyben egy fiú és egy kis madár egy motorkerékpáron igyekeznek elmenekülni a sötét szellemből és hazatérni – minden egyes képkockáját maga készítette.

Happiness Machine

Budapestre érkezik Janno Põldma észt rajzfilmrendező, akinek a Lotte és az eltűnt sárkányok (Lotte ja kadunud lohed) című új alkotását magyar nyelven egyetlen alkalommal vetítik majd. Szintén az Anilogue vendége lesz a magyarul is megjelent regény, a Kabul fecskéi (Les hirondelles de Kaboul) című francia festményanimáció egyik rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec. A nagyjátékfilmek versenyében további 4 egészestés animációt vetítenek majd. Ott lesz a Buñuel a teknősök labirintusában (Buñuel en el laberinto de las tortugas) című spanyol film, melyben Luis Buñuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete (Pengin haiwei) című sci-fijében egy japán kisváros lakóit ismerjük meg, akiknek nyári nyugalmát fenekestül felfordítja egy csapat pingvin megmagyarázhatatlan bevonulása. Masaaki Yuasa legújabb filmjében, a Hullámok hátán (Onda su onda) című misztikus animében egy szörfös és egy tűzoltó valószerűtlenül megkapó szerelmi története bontakozik ki. Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a francia Jean-François Laguionie új alkotása, a Herceg utazása (Le voyage du prince), melyben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében.

Le voyage du prince

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása lesz majd látható és idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyez majd, köztük több magyar film. A felsoroltakon kívül még rengeteg új animációs filmet, gyerekprogramot és animált dokumentumfilmet láthat a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad majd helyet.

(közlemény)Kapcsolódó