Három hét múlva cannes-i filmeket nézhetsz Kolozsváron


11. alkalommal szervezik meg négy romániai városban a Les Films de Cannes à Bucarest vetítéssorozatát, ezúttal október 23. és november 1-je között. A kolozsvári rendezvény szerencsésebbnek tekinthető francia elődjénél: beltéri vetítésekre várja a nézőket.

A Cannes-i Fesztivál ugyan idén elmaradt az új koronavírus-járvány miatt – ez volt az első megszakítás a fesztivál történetében 1968 óta, amikor erőteljes politikai tilatkozássok szakították félbe, illetve idén először kellett teljes egészében lemondani a rendezvényt 1939 óta, amikor a háború kitörése szólt közbe –, szervezői mégis közzétették az idei versenyfilmek és a párhuzamos szekciókba beválogatott alkotások 56 tételes listáját. Ezek a filmek nem mutatkozhattak be májusban a croisette-en, de megkapták a „Cannes 2020” jelzést, amit későbbi fesztiválvetítéseiken már használhattak is.

A Les Films de Cannes à Bucarest idén is a nagy preszízsű francia fesztivál kínálatából válogat. A hazai premierként vagy premier előtti vetítésként bemutatandó filmeket október 23. és november 1-je között Bukarestben, október 23. és 25. között Kolozsváron és Iașiban, október 30. és november 1-je között pedig Temesváron lehet megnézni.

A fesztivál idei, 11. kiadását Thomas Vinterberg és Naomi Kawase nyitja. Egyrészt vetítik a végül Torontóban bemutatott Még egy kört mindenkinek (Druk) című filmdrámát, MAds Mikkelsen főszereplésével: „Vinterberg a Még egy kört mindenkinek képi világában megidézi a Dogma-filmek kézikamerás irányelvét, ahol a szabad(os) mozgás mindig a történetet keresi, egyszerre megfigyel és improvizál. Jelenléte finoman beépül a fiktív világ szövetébe, a beállítások nem tűnnek megrendezettnek és sosem folynak át önkényességbe. Sturla Brandth Grøvlen operatőr képeiben a természetes fényforrások uralkodnak, gyakran játszik sötét sziluettekkel és hideg-meleg kontrasztokkal. További stílusos ínyencség, hogy a film minimalista fekete hátérrel és fehér feliratokkal jelzi a véralkoholszintet vagy éppen a telefonokra beérkező üzeneteket. Mindazonáltal az egyik legszórakoztatóbb fogás, hogy a film egy archív montázzsal igazolja, hogy nem csak Churchill, de a világ aktuális politikai vezetői is előszeretettel melegítenek be alkohollal.” (Teljes kritikánk itt.) 

A Drukhoz hasonlóan a torontói fesztiválon ünnepelte új filmje premierjét Naomi Kawase is. Az Asa aga kuru (True Mothers) című regényadaptáció két anya története: Satoko a jómódú örökbefogadó, Hikari pedik az elkeseredett fiatalasszony, aki nem szeretne eltűnni a gyermeke életéből. Az alkotás szokatlanul közelít az örökbefogadás jelenségéhez, különféle értelmezési síkokat szül és többféle műfajt sző egybe, összességében pedig felkavaró és érzelmes filmélményt nyújt nézőjének.

A fesztivál műsorát és a jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalókat hamarosan közzéteszik a www.filmedefestival.ro oldalon – ígérik a szervezők.

(A fesztivál mellékelt plakátját kilencedszer is Carmen Gociu tervezte, ezúttal az első, 1939-es a háború miatt meghíúsult Cannes-i Fesztivál plakátja alapján.)
Kapcsolódó