Három napig lehet még nevezni az Arany Blendére


A tavalyi első kiadásához hasonlóan idén is az elmúlt év legjobb magyar filmtrailerét vagy -teaserét keresi az Arany Blende filmfesztivál. A nevezéseket rövid- vagy kisjátékfilm, egészestés vagy tévéfilm kategóriában várják, az idei újdonság pedig az, hogy magyar televíziós sorozat előzetese is nevezhető.

Az Arany Blende egy díj a legjobb magyar előzeteseknek és egy épülő adatbázis, ahol évről évre nyomon követhetjük az aktuális magyar trailer-trendeket. Bár a koronavírus járvány miatt úgy tűnhet, szinte nem is volt filmbemutató 2020-ban, még mozipremierből is meglepően sok akadt. Amíg a nagyobb költségvetésű filmek jó részének elhalasztották a premierjét, addig dokumentumfilmek és tévéfilmek bekerültek a nyári filmkínálatba, de online bemutatott filmből is több volt. 

A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar  filmet vagy sorozatot 2020. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, nevezni a hivatalos előzetest kell, mert a szervezők arra kíváncsiak, ki hogyan próbálta elérni a megcélzott nézőit tavaly. 

A nevezés hivatalosan 2021. április 30-án, a Magyar Film Napján indult az aranyblende.hu oldalon keresztül, határideje pedig 2021. június 1-je.

A versenybe kerülő előzetesek közül nyáron az Arany Blende honlapján szavazhatja meg a közönség a neki legjobban tetszőt: azé a közönségdíj, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. A fődíjról a szakmai zsűri dönt, amely több szempont szerint értékeli majd az alkotásokat. 

2020-ban 42 film 48 trailere volt az Arany Blende versenyében, és öt díjazott előzetes került ki győztesként. A fődíjat Bedő Barna A létezés eufóriája című dokumentumfilm előzeteséért érdemelte ki, az Ezüst Blendét Duszka Péter Gábor a Drakulics elvtárs traileréért, a Bronz Blendét pedig a Déva előzetese kapta. A különdíjat a Foglyok című film előzetese, a közönségdíjat pedig az Apró mesék hosszabb előzetese vitte el. Kapcsolódó