Harvey Weinstein 23 évet kapott


Tegnap megszületett a bírói döntés: a Ponyvaregény és a Szerelmes Shakespeare producere 23 évet tölthet a rácsok mögött, miután február végén az esküdtszék bűnösnek találta.

A #MeToo mozgalmat kirobbantó botrány főszereplőjét több mint 90 nő vádolta különböző súlyosságú szexuális bűncselekménnyel, zaklatástól nemi erőszakig. A nagyrészükkel, összesen 47 millió dolláros kártérítés fejében sikerült peren kívül megegyeznie decemberben, de a bírósági eljárást végül nem kerülhette el.

Február 25-én, öt napi vita után meghozta döntését a hét férfiból és öt nőből álló New York-i esküdtszék: egyrendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt bűnösnek találták Harvey Weinstein. Ugyanakkor felmentették a producert három vádpontban, amiből kettő életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható, „szexuális ragadozóként elkövetett” bűncselekmény (predatory sexual assault) vádja volt, a harmadik pedig egy további nemi erőszak vádja. 

A vádat képviselő ügyész Joan Illuzzi felhívta a figyelmet arra, hogy a legkorábbi vád szerinti bűncselekmény egy 1978-as eset volt, amikor Weinstein mindössze 26 éves volt, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy a bukott filmmogul „egész életét végigkísérte mások szexuális és más természetű kihasználása” – idézte a The New York Times.Kapcsolódó