Hat díjnyertes filmmel indítja tevékenységét a MADOKE


Február 3. és 9. között öt egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tesz elérhetővé a nemrég megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). 

Az egyesület honlapján ingyenesen nézhető lesz a Gettó Balboa (r. Bogdán Árpád, 2018), a Könnyű leckék (r. Zurbó Dorottya, 2018), a Nagyi projekt (r. Révész Bálint, 2017), a Puskás Hungary (r. Almási Tamás, 2009), a Drifter (r. Hörcher Gábor, 2009), valamint a 28 perces Mignon (r. Oláh Kata, Csukás Sándor, 2019). A filmek csak Magyarországról lesznek elérhetőek.

A MADOKE pénteki, budapesti, bemutatkozó sajtótájékoztatóján elhangzott: az egyesület célja népszerűsíteni a minőségi kreatív dokumentumfilmeket, megismertetni azokat a hazai és a nemzetközi közönséggel, valamint párbeszédet kezdeményezni az alkotók és a döntéshozók között.

Józsa László producer, a MADOKE elnöke elmondta, hogy a szervezet jelenleg száz tagot számlál, neves alkotók is csatlakoztak hozzá, köztük például Almási Tamás, Sós Ágnes, Pálos György, Ferenczi Gábor és az On the Spot alkotói. A tagok közé nemcsak producerek, rendezők, operatőrök kerülhetnek, hanem forgalmazók és fesztiválszervezők is.

Zurbó Dorottya rendező, a szervezet elnökségi tagja hangsúlyozta: a szakmai egyesület lehetőséget ad arra, hogy a dokumentumfilmesek különböző generációi a fesztiválokon túl is találkozhassanak egymással és megismerhessék egymás munkáit. De céljuk a műfaj népszerűsítése is, ezért indítja útjára a szervezet hétfőn első, 5+1 filmes akcióját, és az év során több hasonló akciót is terveznek. A szakmai események mellett dokumentumfilmes brandet is építenek, a egyesület honlapján dokumentumfilmes sikereket és híreket is megosztanak majd, és a tagok profilja is felkerül a portálra. 

Dér Asia rendező, elnökségi tag szerint hiányzik a kutatómunka a dokumentumfilm-gyártásból és -forgalmazásból. Mindenki számára hozzáférhető statisztikát terveznek létrehozni a dokumentumfilmek nézőszámáról, fesztiválszereplésekről és a díjakról.

Oláh Kata rendező, producer, elnökségi tag hangsúlyozta: fontos számukra, hogy más szervezetekkel is felvegyék a kapcsolatot. Segíteni szeretnék az alkotókat, hogy megtalálják forgalmazóikat vagy tévécsatornáikat, és együtt szeretnének működni olyan fesztiválokkal, szerveződésekkel is, mint a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Dunadock vagy a Kinedok.

Tuza-Ritter Bernadett rendező, a MADOKE elnökhelyettese szerint elsődleges számukra a nemzetközi nyitás. Szerveznek majd előadásokat, amelyeken felkészítik az alkotókat a külföldi fesztiválszereplésekre, tartanak tematikus szakmai workshopokat, díjnyertes magyar és külföldi alkotók részvételével mesterkurzusokat, valamint szakmai fórumokat, és képviselik a magyar dokumentumfilmet nemzetközi fórumokon és fesztiválokon – foglalja össze az egyesület közleménye.Címkék

Kapcsolódó