Hat magyar filmet vetítenek Varsóban


Tegnap megkezdődött a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál 36. kiadása. Idén négy különböző kategóriában versenyez magyar film, és további két alkotást vetítenek a lengyel fővárosban.

A nemzetközi versenyprogramban Bergendy Péter új filmje, a Post Mortem című horror versenyez. A történet az első világháború után, egy kísértetjárta magyar faluban játszódik. Ide érkezik Tomás, a leszerelt katona, aki halottakről készít utolsó fényképet a családjuk körében. Egy helyi kislány, Anna a segítségét kéri, és együtt szállnak szembe a kísértetekkel. 

Az első- és második filmjüknél tartó rendezők versenyprogramjában indul Felméri Cecília Spirál című lélektani krimije. A kolozsvári származású rendező első nagyjátékfilmjének ez lesz a világpremierje. A történet helyszíne egy tóparti ház, ahol egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki.

A fesztivál Free Spirit nevű versenyprogramjába a Gothár Péter rendezte Hét kis véletlent válogatták be – ez lesz a film világpremierje. A film 2018 nyarán forgott, és olyan emberekről szól, akikben él a szeretés vágya, megvan az új élet reménye, akik iróniával szemlélik a világot. Nem a konvencionális módon reagálnak az élet dolgaira. A filmben nagy szerepe van Bartók műveinek, a történet fókuszában pedig a társkeresés szükségszerűsége és hiábavalósága áll, ahol a valódi identitás megtalálása program, szabad megélése küzdelem. 

A rövidfilmes verseny nemzetközi megmérettetésében László Lili Mária Ne menekülj a csókok elől című, 13 perces alkotása szerepel. A MOME-s diplomafilm főszereplőjének, Hajninak késik a menstruációja, ezért hosszú gondolkodás után meglátogatja a fiút, aki a gyerek apja lehet.

A Discoveries (Felfedezések) válogatásban Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, a versenyen kívüli rövidfilmes válogatásban pedig Holtai Gábor Második kör című 18 perces alkotása szerepel. Utóbbi története egy alternatív Magyarországon játszódik, ahol a kormány szabályozza a gyerekvállalást. Egy pár átesett már az első engedélyeztetési körön, de nem tudják, mire számíthatnak a „második körben”.

A régió egyik legfontosabb mozgóképes seregszemléjét október 9. és 18. között rendezik meg a lengyel fővárosban.Kapcsolódó