Hegedűs Bálint és Bergendy Péter Marosvásárhelyre látogat


Péntekenként este hattól folytatódnak Marosvásárhelyen az Édentől Keletre Filmklub Filmes találkozásai: március 22-én Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című thrillerét, március 29-én pedig Bergendy Péter Trezor című filmjét tűzték műsorra. A vetítések után Németh Szabolcs Előd filmkritikus az alkotókkal beszélget.

Az X – A rendszerből törölve című, 16 év felettieknek szóló thriller történetének középpontjában Éva (Balsai Móni) áll, aki zseniális rendőr, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. A város választások előtt áll, az utcákon eluralkodik a káosz, vandálok, tüntetők teszik lehetetlenné a békés életet – és az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Éva, aki már rég nem nyomoz, saját belső vívódásaival, magányával küzd, nem vesz részt a fővárosi rendőrség munkájában. Azonban egy új tiszt (Schmied Zoltán) kerül a központba, aki felfedezi Éva különleges tehetségét (meglátva benne a nőt is), és együtt erednek a felderíthetetlen esetek nyomába. Egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

X – A rendszerből törölve

Főbb szerepekben: Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede Fazekas Szabolcs, Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Olasz Renátó, Szabó Győző.

Bergendy Péter Trezor című, 12 éven felülieknek ajánlott történelmi thrillerét megtörtént események ihlették, és 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. Az alaphelyzet hihetetlen, de igaz: a szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek ’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A speciális trezorkulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, a trezorajtó pedig olyannyira bombabiztos, hogy a kézigránátnak sem enged – pedig az épületet felügyelő orosz katonák sok mindennel próbálkoznak. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

Trezor

Főbb szerepekben: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella, Varga József, Kőszegi Ákos, Bezerédi Zoltán.

A vetítések a Brăila (Knöpfler Vilmos) utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében működő András Lóránt Társulat stúdiótermében zajlanak. A programokat a filmklub Facebook-oldalán lehet nyomon követni.

Az esemény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány. Partnerek: Édentől Keletre Filmklub, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, András Lóránt Társulat, Filmtett – Erdélyi Filmes Portál, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács.

(közlemény)Kapcsolódó