Hétfőtől változik a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottságának összetétele Hétfőtől változik a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottságának összetétele

Hétfőtől változik a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottságának összetétele

Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója a grémium tagjának kérte fel Divinyi Réka forgatókönyvírót, Fekete Ibolya rendezőt, valamint helyettes tagnak Zágoni Bálint dokumentumfilm-rendezőt, forgatókönyvírót, filmtörténészt, a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetőjét. Az újonnan kinevezett tagok megbízása két évre szól.

A filmalap közleménye szerint a változtatást Andy Vajna filmipari kormánybiztos elhalálozása, valamint Hegedűs Bálint forgatókönyvíró és Medveczky Balázs televíziós szakember helyettes tag lemondása indokolta.

Hegedűs Bálint a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatójaként tovább folytatja tevékenységét, Medveczky Balázs más irányú elfoglaltságai miatt márciustól nem tudja vállalni a helyettes tagságot - áll a közleményben.

Mint írják, Divinyi Réka elismert forgatókönyvíró, a legnagyobb hazai közönségsikereket, köztük a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem, a Valami Amerika 2 és a Valami Amerika 3, valamint a BÚÉK című filmeket jegyzi. Forgatókönyvírói tevékenységéért 2012-ben Balázs Béla-díjat kapott. 2017 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít.

Fekete Ibolya forgatókönyvíróként és filmrendezőként is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik. Az 1980-as években forgatókönyvíróként kezdte pályafutását, 1995-ben készítette el első játékfilmjét, a kiemelkedő sikerű Bolse Vitát, Chico című filmjéért 2001-ben Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendező díját. A Balázs Béla-díjas alkotó legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból nagy sikerrel ment a mozikban és fesztiválokon egyaránt. Fekete Ibolya 2004 óta az Európai Filmakadémia tagja. Tanít a kolozsvári Sapientia Egyetemen és a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

Zágoni Bálint a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetője, 2009-től a Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle főszervezője. 2007-től a Filmtett Workshop szervezője, 2013 óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál magyar programjának kurátora. Rendezőként és forgatókönyvíróként számos dokumentumfilmet jegyez, köztük a kolozsvári filmgyár történetét feldolgozó A Sárga csikó nyomában című alkotást és a Janovics Jenő, a magyar Pathé című portréfilmet.

Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója mellett továbbra is a Filmszakmai Döntőbizottság tagja marad Kálmán András forgalmazási szakember és Kovács András Bálint egyetemi tanár, az ELTE Filmtudomány tanszékének vezetője.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat