„Hihetetlen történet” nyert a Faludi filmszemlén


Szombat este véget ért a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat, amelyet idén is online rendezett meg a magyar jezsuiták Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege. A november 17. és 20. között megtartott fesztiválra a világ 48 országából, összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett. A zsűri több mint 70 órányi anyagból választotta ki a nyerteseket.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában a bolgár Hristo Simeonov Nina című filmje nyert. A műben Nina, a 13 éves roma lány azt az álmát követi, hogy Spanyolországba költözzön, és jobb életet éljen. Ehhez azonban ügyes zsebtolvajnak kell lennie, ami végül mégis egy felemelő találkozáshoz vezet. „Ez egy hihetetlen történet, mégis nagyon valósághűen sikerült az alkotóknak megfogalmazni” – mondta Madarász Isti filmrendező, a szakmai zsűri tagja a díjátadón.

A dokumentumfilmes kategóriában a német, lett koprodukcióban forgatott I Am Wounded című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. Rendezője Okran Bayram, aki a testvérpár, Aram és Mihemed életébe enged betekintést. A fiúknak kell gondoskodniuk terrortámadásban megsérült apjukról, anyjuk és húguk sorsa is rajtuk múlik. Az alkotók kiállnak a gyermekekért, miközben arra is rávilágít a film, hogy a világ bajai elől az egyetlen menedéket a család köteléke jelenti.

Az animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst After the Eclipse című műve került a dobogó legfelső fokára. „A hagyományos technikával készült bábfilm, egy minden szempontból szépen megfogalmazott alkotás, amely rámutat, mennyire fontos felvállalnunk saját törékenységünket” – idézi Szabó-Nyulász Melinda animációs rendezőt, a zsűri tagját a fesztivál közleménye.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Nagy Hedvig Hold című alkotása nyerte. Szalontai Ábel, a zsűri tagja, a képet a következő szavakkal értékelte: „A képben felfedezhető a fotográfiára jellemző egyéni kifejezésmód, amivel erősen csatlakozik a Többre születtél tematikához.”

A fotósorozat kategória legjobbja Szigeti Vajk Periférián című alkotása lett. Az elsősorban néprajzi és dokumentarista témákban alkotó Ádám Gyula erdélyi fotográfus elmondta: „A mélyszegénységben, kisebbségben élő embercsoportot ábrázoló sorozat egy magas színvonalon megkomponált, megszerkesztett alkotás.”

A szemle filmjei és fotói csütörtök délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon.

 Az összes díjazott listája ide kattintva olvasható. Az alkotások a címekre kattintva november 25-ig megtekinthetők.
Kapcsolódó