Holnap kezdődik a 9. Finn Filmnapok Budapesten


A február 5. és 9. között zajló programban, a tavalyi évhez hasonlóan, ígéretes fiatal filmes tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a Csere-filmek elnevezésű finn-magyar diákfilm est keretében.

A fiatal filmesek nemzetközi koprodukcióban készítenek rövidfilmeket a METU oktatóinak szakmai irányításával: finn írók állnak párba magyar rendezőkkel, és készítenek Budapesten játszódó rövidfilmeket – közölték a szervezők.

2019-ben a Finn Filmnapok keretében mutatta be Laky Dóra, a METU Televíziós műsorkészítő művész mesterszakos hallgatója a Finnországban játszódó, Magam módján című rövidfilmjét. Az eseményre meghívást kaptak Laky Dóra finnországi szaktársai, akik a saját rövidfilmjeikből készített válogatást vetítettek le.

A finn filmekre hagyományosan jellemzőnek mondható a kísérletező jelleg, ezért lelkesen illesztettek a szervezők vadonatúj rövidfilmeket és dokumentumfilmeket is a műsorba. Az idei évben hagyományt teremtő céllal újabb finn-magyar koprodukciós rövidfilmek készülnek a METU és a Finnagora együttműködésében, ezt láthatják az érdeklődők a fesztiválon külön szekcióban a Premier Kultcaféban február 7-én, pénteken, 16 órától – áll a szervezők közleményében.

A Finn Filmnapok idei műsora elérhető ittKapcsolódó