Horvát Lili filmje megkapta az első hollywoodi jelölését


Magyar idő szerint tegnap késő délután közzétették az Independent Spirit Awards idei jelöltlistáját, és a legjobb külföldi film díjáért versenyző öt alkotás között ott van a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre is.

Horvát Lili a valóság és a képzelet határán játszódó szerelmesfilmje a harmadik magyar produkció, amelyet Independent Spirit Awardra jelöltek: 1988-ban Szabó István Hanussen, 2016-ban pedig a Nemes Jeles László rendezte Saul fia kapott jelölést – utóbbi el is nyerte a díjat.

A legjobb külföldi film kategóriában Horvát Lili filmje most a Bacurau című brazil-francia horrorral, a The Disciple című indiai zenés filmdrámával, a La nuit des rois című francia-elefántcsontparti-kanadai-szenegáli fantasy-drámával és a Quo Vadis, Aida? című, srebrenicai témájú háborús drámával versenyez.

„Horvát Lili sokfilmes rendezőket megszégyenítő magabiztossággal használja a filmnyelvet arra, hogy első pillanattól kezdve magával rántsa a nézőt a fantáziavilágába, amiben kifejezetten jó érzés elmerülni.” Teljes kritikánk itt.

A legjobb film „független Oscar-díjára” idén a First Cow, a Ma Rainey’s Black Bottom, a Minari, a Never Rarely Sometimes Always és a Nomadland esélyes.

A díjat 1985-ben alapították, az idei jelöléseket a YouTube-on jelentette be Olivia Wilde, Barry Jenkins és Laverne Cox. A díjakat április 22-én, három nappal az Oscar-gála előtt fogják kihirdetni.
Kapcsolódó