Húsz éves az első, rendszerváltás utáni erdélyi magyar nagyjátékfilm


A húsz éve, 1999-ben készült Kínai védelem című nagyjátékfilmet a kolozsvári Művész moziban lehet újranézni október 6-án vasárnap délután fél négytől, a 19. Filmtettfeszt keretében. A vetítés után a rendezővel, Tompa Gáborral, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójával lesz beszélgetés.

A 98 perces Kínai védelem egy Erdélybe 22 szibériai fogság után hazatérő férfi története. György Péter egy erdélyi kisváros állomására érkezik, ahol toprongyos kinézetével nagy feltűnést kelt. Nem érti a távolléte alatt végbement változásokat, s a szibériai gulágról hozott üzenetei személyes történetével együtt egyre kényelmetlenebbé válnak a hatóságok számára. István, a helyi rendőr kíséri minden útjára. Végre eljut a vidék kiskirályához, Lovász elvtárshoz, aki új embert akar faragni belőle.

A magyarországi Objektív Filmstúdió gyártásában, Rózsa János producer kezdeményezésére készült magyar-román-francia játékfilm forgatókönyvét Csiki László novellájából írta a szerző és Tompa Gábor. Az operatőr Máthé Tibor, a vágó Csákány Zsuzsa volt, a zenét Selmeczi György szerezte.

A Kínai védelem szereposztása színpadi előadóként is elismert magyar és román színészekből áll: Győry Emil, Dengyel Iván, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Molnár Piroska, Ambrus Emese, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Bicskei István, Bogdán Zsolt, Dimény Áron, György Emil, Hatházi András, Pálffy Tibor, Salat Lehel, Senkálszky Endre és Victoria Cociaş játszik benne.

Tompa Gábor rendezővel a film kapcsán készült korábbi interjúnk ide kattintva olvasható. A film kolozsvári vetítésére a belépés ingyenes.

A 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét 15 településen szervezi meg a Filmtett egyesület október elején. A teljes program itt elérhető.Kapcsolódó