Idén is Farhadi-filmet küld Irán az Oscar-versenybe


Irán Asghar Farhadi legújabb filmjét, a Ghahreman (A Hero) című thrillert indítja a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenyben. Az alkotás a Cannes-i Fesztiválon az Arany Pálmáért versenyzett, végül „csak” a zsűri nagydíját vitte el.

Asghar Farhadi új filmjének hőse, Rahim börtönben ül, amiért nem sikerült visszafizetnie az adósságát. Két napra távozhat a fogdából, mialatt megpróbálja meggyőzni azt, akinek tartozik, hogy az összeg egy részének a kifizetéséért cserébe vonja vissza a panaszát. Csakhogy – ahogy az egy jó filmben lenni szokott – a dolgok másképp alakulnak, mint ahogy eltervezte. A film forgatókönyvét is Farhadi jegyzi, a főszerepeket Amir Jadidi alakítja (akit korábban Asia Pacific Screen Awardra jelöltek ezért a szerepért), oldalán Mohsen Tanabandeh, valamint Fereshteh Sadre Orafaiy, az iráni film Velencében is díjazott nagyasszonya látható.

Irán 27. alkalommal nevezett filmet a versenybe: először 1977-ben, az 50. Oscar-gálára remélte bejutni Dariush Mehrjui Dayereh-ye Mina (The Cycle) című filmjét, pedig az 1975-ben elkészült alkotást otthon épp tilos volt vetíteni, csak egy évvel később, 1978 áprilisában kerülhetett az iráni mozikba. Ezután hosszú szünet következett, majd 1994-ben Abbas Kiarostami Az olajfák alatt (Zire darakhatan zeyton / Through the Olive Trees) című filmje versenyezhetett ismét iráni „színekben”, azóta nagyjából folyamatos az ország jelenléte az Oscar-hajszában. 1998-ban közel is kerültek a szobrocskához: Majid Majidi A mennyország gyermekei (Bacheha-Ye aseman / Children of Heaven) című filmje jelölést kapott. Tavaly is Majidi-film versenyzett, és ismét jól szerepelt: eljutott a shortlistig. Az iráni filmtörténet Oscar-szempontból legsikeresebb rendezője azonban kétségtelenül Asghar Farhadi: ő az egyetlen iráni rendező, aki valaha elnyerte az aranyszobrocskát, méghozzá kétszer is (Nader és Simin – Egy elválás története / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation című drámájával 2011-ben, illetve Az ügyfél / Forushande / The Salesman című filmjével 2016-ban). 
Kapcsolódó