Idén is ünnepelnek az artmozik


Különleges történetekkel és fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én. A határokon átívelő eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot öt új európai film és három hazai alkotás színesíti.

Hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit az Európai Art Mozi Nap, amely változatos programkínálatával az európai filmművészet sokszínűségére és az artmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi eseményt idén már 37 ország több mint 600 artmozijában rendezik meg egy időben, november 14-én vasárnap. 

Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 25 magyarországi művészmozi, az Art-Mozi Egyesület csaknem összes tagmozija – díjnyertes filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. A hazai filmkínálatban Cannes-ban, Berlinben, Velencében és további neves fesztiválokon díjazott, izgalmas új európai és hazai alkotások szerepelnek, a drámától a thrilleren, filmszatírán és romantikus sci-fi-vígjátékon át az animációig, a legkülönbözőbb műfajokban. A vetítési programot restaurált filmklasszikusok színesítik, a közelmúltban elhunyt jeles hazai alkotók: Jankovics Marcell animációs filmrendező, grafikusművész, és Szomjas György filmrendező előtti tisztelgésként.

A moziünnepen nemcsak olyan alkotásokat lehet megnézni, mint a Leos Carax-féle Annette, vagy a Uberto Pasolini új filmje, Az örökbeadás (Nowhere Special), hanem a Q ügyosztály új nordic thrillerét is: a Hajtóvadászat (Marco effekten) Jussi Adler-Olsen bestseller krimisorozata egyik darabjának adaptációja a  korábbi filmjével Oscar jelölt Martin Zandvliet rendezésében. A szemlén a klasszikus hazai filmek mellett frissek is terítékre kerülnek: több mint egy hónappal az országos premier előtt látható a Legjobb tudomásom szerint. A Lőrincz Nándor és Nagy Bálint által rendezett érzékeny pszichológiai dráma egy örökbefogadó házaspár (Hámori Gabriella és Bodolai Balázs) kálváriáját mutatja be, miután a nő egy átmulatott éjszakát követően azt állítja férjének: szexuálisan bántalmazták. 

Kép a Legjobb tudomásom szerint című filmből

A 6. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes mozik műsora a https://www.artmoziegyesulet.hu oldalon böngészhető. A vetítéssorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. 
Kapcsolódó