Idén is versenyez román film Rotterdamban


Nyilvánossá vált az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. Anca Damian új animációs musicalje a Big Screen szekcióban versenyez, a filmeket pedig magyar zsűritag is bírálja.

A holland filmfesztivál 51. kiadása három kategóriában hirdette ki versenyfilmjeit. A Tigris-díjként elnevezett fődíjért 14 film versenyez, az ítélőbizottság tagjai között pedig a Locarnói Filmfesztivál Open Doors nevű programjának koordinátoraként tevékenykedő Bánkuti Zsuzsi is szerepel. A fesztiválon emellett rövidfilmes verseny is indul, a szintén nemzetközi Big Screen szekcióban pedig tíz másik alkotás versenyez – közülük kettő román vonatkozású.

Utóbbi kategória célja áthidalni a populáris és művészmozi közötti különbségeket, a versenyben induló alkotásokat egy közönség-zsűri bírálja. A Hrisztosz Masszalasz által rendezett, görög–francia–román koprodukcióban készült, Broadway című dráma mellett Anca Damian A sziget (The Island) című animációs filmje is rajthoz áll. A Busani Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly ősszel bemutatott, szürreális komédia Daniel Defoe Robinson Crusoe-jának modern feldolgozása. A filmben a magányt kereső Robinson doktor egy migránsok, civil szervezetek és szirének által megszállt szigetre vonul el.

Kép Anca Damian The Island című filmjéből

A rotterdami fesztivál különböző válogatásaiba gyakran kerül be román film – csak a nagyjátékfilmek közül versenyzett itt pl. az Autoportretul unei fete cuminți, a Morgen, a Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism vagy a Bucureşti, unde eşti? –, ám a Tigris-díjat csak kétszer vitte el hazai alkotás (1995-ben a Bogdan Dumitrescu rendezte Thalassa, Thalassa, illetve 2002-ben a Naponta szájon csókol az Úr / În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură, amelyet Sinisa Drăgin jegyez rendezőként).

A koronavírus omikron variánsának terjedése miatt a január 26. és február 6. közötti időszakra tervezett fesztivál a tavalyihoz hasonlóan virtuálisan zajlik majd. A versenyfilmek teljes listája elérhető a fesztivál hivatalos weboldalán.
Kapcsolódó