Idén nem lesz filmfesztivál Karlovy Varyban


Nem szervezik meg idén a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál 55. kiadását. A cseh fürdőváros legközelebb 2021. július 2–10-én ad majd otthont a filmünnepnek. Helyette lesz online filmfórum, és egy ingyenes, globális filmfesztivál a YouTube-on.

A fesztivál szervezői korábban a július 3. és 11. közötti vetítések augusztusi halasztásáról beszéltek, de végül teljesen lemondtak a nagy múltú filmes rendezvény idei kiadásának szokott műsoráról. A hagyományos vetítési program helyett a fesztivál egy filmválogatással készül, amelyet több cseh moziban tesz elérhetővé július elején (a cseh kormány a szükségállapot június 8-i megszüntetésére készül éppen). A vetítések résztvevői számát 50 főre korlátozzák.

„Nagyon hiszünk abban, hogy filmet nézni másokkal, moziban erőteljes és pótolhatatlan élmény – nyilatkozta Jiří Bartoška fesztiváligazgató. – És mivel a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál a Cseh Köztársaság és Európa egyik legfontosabb kulturális eseménye, úgy döntöttünk, hogy egy alternatív verzió megszervezése ellentétes lenne a fesztivál fő küldetésével: összehozni a közönséget, a filmeseket, különböző utakat járó embereket, hogy együtt élvezzék a filmalkotásokat.” Épp ezért a fesztivál csak a filmfórumát költözteti a virtuális térbe, ahol a legkülönbözőbb fejlesztési fázisban levő közép- és kelet-európai, balkán-félszigeti, az egykori Szovjetunió területéről, a Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából származó projektek mutatkoznak majd be potenciális vásárlóknak, forgalmazóknak vagy festziváloknak. A digitális filmfórumra július 3. és 11. között kerül majd sor.

A fesztivál csatlakozott a We Are One: A Global Film Festival nevű kezdeményezéshez is. A globálisként elképzelt filmfesztivál szervezője a New York-i Tribeca Enterprises, helyszíne/felülete a YouTube, kezdési időpontja május 29-e. A július 7-én záruló, ingyenes programot – játékfilmeket, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, kerekasztal-beszélgetéseket – a berlini, a cannes-i, a torontói, a New York-i, a Karlovy Vary-i és a locarnói fesztivál, a londoni BFI, valamint a Sundance szervezői válogatják össze, és a napokban teszik közzé.Kapcsolódó