Idén sem maradtak ki a nagyjátékfilmek az Alter-Native műsorából


A marosvásárhelyi nemzetközi filmfesztivál 40 darabos, rövidfilmes versenyprogramja mellett friss magyar és román nagyjátékfilmekkel várja a közönséget.

A szeptember 29-e és október 3-a között zajló 29. Alter-Native programjában szerepel Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény; a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével kitüntetett, magyar–lett–francia–német koprodukció Závada Pál regénye alapján készült, és a magyar katonák sorsát követi nyomon a második világháború idején, a megszállt Szovjetunió területén.

Megnézheti a közönség Szabó István Zárójelentés című filmjét is, a főbb szerepekben Klaus-Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal, Udvaros Dorottyával, Stohl Andrással és Csomós Marival.

Itt lesz a fesztiválon Herendi Gábor legújabb közönségfilmje, a Toxikoma is, amely Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, és a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól.

A kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál is szerepel a programban, akárcsak Krasznahorkai Balázs Hasadék címet viselő, a Máramarosi-havasokban játszódó filmje. Az utóbbiban főszerepet játszó Molnár Levente a filmben nyújtott alakításáért májusban megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Sao Pauló-i Cinefantasy nemzetközi filmes seregszemléjén. Az alkotás ugyanakkor elnyerte a legjobb játékfilmnek járó elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A román filmipar képviseletében jelen lesz az Alter-Native-on Radu Jude Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) című filmje, amely elnyerte az idei Berlinálé fődíját, az Arany Medvét. A román-luxemburgi-cseh-horvát koprodukcióban készült alkotás producere Ada Solomon, a főbb szerepekben Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean láthatók.

Szerepel a programban az És ma is élnek, ha meg nem haltak (Poate mai trăiesc şi azi) című film is, amelynek rendezője, Tudor Cristian Jurgiu a fesztivál nagyzsűrijének egyik tagja.

Radu Muntean hetedik nagyjátékfilmjét, a romániai mozikban augusztusban bemutatott Havasgáld (Întregalde) című alkotást is megnézheti a közönség, akárcsak Lucian Pintilie A tölgy (Balanţa) című, 1992-ben rendezett alkotásának 4K-ban felújított változatát.

A fesztivál idén visszatér(ne) hagyományos helyszínére, a marosvásárhelyi Kultúrpalotába, ha azonban a járványügyi szabályok nem teszik lehetővé a filmfesztivál beltéri megszervezését, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a Nyári Színház fog helyet adni a vetítéseknek. A jegyek ára nem változott az elmúlt évekhez képest, a napijegy 15 lejbe, az öt napra szóló bérlet 40 lejbe kerül. Az eseményre való belépés csak a koronavírus elleni védettség igazolásával vagy negatív koronavírusteszt felmutatásával engedélyezett.Kapcsolódó