Ilyen lesz idén a Velencei Filmfesztivál


A világ legrégebbi filmfesztiválja lesz az első nagy, nemzetközi, filmes esemény, amelyet az egészségügyi válság kezdete óta megtartanak fizikai formájában, de a szokásosnál szűkösebb programkínálattal: a szervezők idén mindössze négy tucat filmet tűztek műsorra, ennek kevesebb, mint fele lesz versenyfilm.

A velencei fesztivál szervezői május végén közölték, hogy elhalasztják a rendezvényt: szeptember 2. és 12. közötti fogják megszervezni, és ez a dátum most is változatlan. 

A fesztivál művészeti igazgatója, Alberto Barbera tegnap vázolta, hogy milyen lesz a „slankított”, 77. kiadás. A fesztivál „lelkét”, a központi versenyválogatást igyekeztek érintetlenül megőrizni, és megtartották a világpremierként elfogadott filmeket is. Ez az erős mag 50-55 filmből fog állni, amiből nagyjából 20 alkotja a Venezia 77 nevű versenyprogramot. A többi filmet vagy a Horizons szekcióban, vagy versenyen kívül vetítik. A címeket július 28-án teszik közzé.

A fesztivál szigorúan követi a távolságtartási és egyéb egészségügyi protokollokat, ezért pl. teljes egészében az internetre költözteti a VR-versenyszekciót, a Venice Classicsot pedig átadják az augusztus 25. és 31. között zajló, bolognai Cinema Ritrovato fesztiválnak.

A Velencei Filmfesztivál vetítései idén két helyszínen zajlanak: a központi rendezvényeknek az óváros ad otthont, a nem szakmai közönséget pedig elsősorban a Lido várja. 

„Anélkül, hogy megfeledkeznénk az elmúlt hónapok számtalan áldozatáról, akiknek illő tisztelettel adózunk, a pandémia diktálta kényszerű megszakítást követő első nemzetközi fesztivál az újranyitás jelentős ünnepe lesz, amit mindannyian nagyon vártunk, ugyanakkor a szilárd optimizmus üzenete az egész filmes világ felé, amely rengeteget szenvedett a krízis miatt” – fogalmazott Barbera. A fesztiváligazgató elmondta, hogy „jelentős számú alkotó és színész fogja elkísérni a filmeket a Lidóra”, a sajtótájékoztatókat pedig online közvetíteni fogják,.

A fesztivál zsűrielnöke a januári bejelentésnek megfelelően Cate Blanchett színésznő lesz. 

Jelenleg nincs utazási korlátozás egyetlen Európai országgal szemben sem, bárhonnan érkezhetnek fesztiválozók Olaszországba, de ez az állapot változhat még szeptemberig.Kapcsolódó