Íme az Inkubátor Program döntősei


Kihirdette hétfő délután a Magyar Nemzeti Filmalap az elsőfilmeseket támogató Inkubátor Program tíz döntősét. A továbbjutó filmtervek fejlesztését 2 millió forinttal támogatják.

A negyedik alkalommal meghirdetett programra 57 pályakezdő rendező jelentkezett. A beérkezett pályázatok közül előzsűri – Bodzsár Márk, Gyárfás Eszter, Nagypál Orsi és Zabezsinszkij Éva – választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet. A gyártási támogatásban részesülő 5 nyertest ezúttal is a szakmai zsűri és a szakmai közönség fogja kiválasztani a márciusi pitch fórumon, közölte a filmalap.

Az Inkubátor Programra idén is a diplomás, de első egészestés filmet még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon. A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett, továbbá több pályakezdő rendező külföldi fesztiválrészvétel alapján jelentkezett. Kolozsváron, Londonban és New Yorkban végzett fiatal magyar filmesek is voltak a jelentkezők között, írja a közlemény.

Az Inkubátor Program 2018 döntősei:

  • Csáki László: Kék pelikán
  • Hegedűs Georgina: Szemedbe nézek
  • Dudás Balázs: Begyulladva
  • Dér Asia: Nem haltam meg
  • Fatér Ambrus: A gyerek
  • Podhradská Lea: Drága Marikám!
  • Mayer Bernadette: Szemem fénye
  • Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi
  • Csoma Sándor: Forráspont
  • Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás

A forgatókönyvek elkészítésére októbertől 5 hónap áll az alkotók rendelkezésére. Ezt követően a döntősök március végén pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A felkészülést a filmalap Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítik. A 10 filmterv közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választja ki az 5 nyertes filmtervet.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak a filmalap a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is nyújt.

Az Inkubátor Programot 2015-ben hirdette meg először a filmalap. Ennek keretében készült Szilágyi Zsófi Egy nap című filmje, mely FIPRESCI-díjat nyert Cannes-ban, és Szamosi Zsófi, a film főszerepéért a Legjobb színésznő díját nyerte el Szarajevóban és Kassán. Csuja László Karlovy Varyban díjazott első alkotását, a Virágvölgyet jelenleg is vetítik a hazai mozik, és jövő héten Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje is indul a magyarországi mozikban.Kapcsolódó