Indul a filmtámogatási program az Ukrajnában forgatott külföldi produkcióknak


Játékfilmmel, dokumentumfilmmel, animációval, tévéfilmmel, animációs sorozattal, sőt reklámfilmmel és videoklippel is lehet pályázni Ukrajna 2020-tól meghirdetett közvetett filmtámogatási programjában.

Az Ukrajnában gyártott külföldi filmes produkciók költségeik 25 százalékát kaphatják vissza, illetve ha a megfelelő pontszámot elérik a kulturális teszten, akkor további 5 százalékot. Az ukrán filmes szakma így venné fel a versenyt a szomszédos országokkal, amelyekben már működik hasonló rendszer. A filmtámogatási rendszert 2015-ben kezdeményezték az országban, az államelnök végül 2017-ben hirdette ki a törvényt. 2019 őszén ezt változtatták meg úgy, hogy a támogatás mértékét 25/30 százalékra emelték és kizárták a pályázók köréből a belföldi produkciókat.

Csökkent továbbá az alsó költségvetési határ, amely feljogosít egy produkciót a támogatás igénylésére, így a kisebb költségvetésű filmek is pályázhatnak. Játékfilmek esetében ez az alsó határ kb. 315 ezer euró, tévéfilmek esetében 87 ezer euró, dokumentumfilmek esetében 55 ezer euró, tévésorozatok esetében 261 ezer euró, reklámfilmek esetében pedig 150 ezer euró.

(Film New Europe)Kapcsolódó