Ingyenesen nézhető Dudás Balázs két díjnyertes rövidfilmje


A Két csík (2019) és a Welcome (2016) előkelő fesztiválköröket futott, akotóik most online is elérhetővé teszik: péntek délután 17 órától lehet megnézni mindkettőt a Vimeón. Alább a filmek!

A 30 perces Welcome rendezője harmadik munkája, egy 18 éves nemtörődöm fiú, Dávid történetét meséli el. Nyolc év távollét után Dávid és anyja a Vajdaságból visszaköltöznek Magyarországra, Dávid apjához. A történet előrehaladtával lassan fény derül Dávid titkos tevékenységére: pénzért menekülteket hoz át a határon, azért, hogy külföldre költözhessen.

A padovai bemutató után a film elnyerte a Friss Hús színészi díját, a BuSho fődíját és cinefestes kategóriája fődíját is, aztán számos nemzetközi fesztiválon versenyzett Brnótól Moszkváig, San Josétól Jerevánig. 2017-ben a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle is vetítette, 2018-ban pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a rövidfilmes kategóriában.

Welcome from Hologram Film on Vimeo.

A félóránál kevéssel hosszabb Két csík egy szerelem portréja: Liza hiába várja, Gábor nem jön haza éjjel. Másnap Liza elmondja a nagy hírt, Gábor azonban nem úgy reagál, ahogyan azt a lány elképzelte. Ez akár fordulópont is lehetne kettőjük kapcsolatában. Lehet, hogy az is.

A film a BuSho Panoráma szekciójában debütált tavalyelőtt, a legjobb kisjátékfilm lett az Országos Függetlenfilm Fesztiválon, második helyezést nyert a Malteren és a Friss Hús is műsorába válogatta. További díjakat sepert be 2020-ban a Blue Danube-on, a Pannonfíling Mozgóképes Találkozón és a göcseji filmszemlén.

Két csík from Hologram Film on Vimeo.

Dudás Balázs 1989. november 06-án született Miskolcon. 2011-ben szerzett BA diplomát az Eszterházy Károly Főiskola Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakán, majd 2012 és 2013 között kameraman szakon tanult a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. 2015-ben filmrendező művész MA diplomát szerzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.

Mindkét film operatőre Bántó Csaba, vágója Kővári Szabolcs Olivér volt, előbbi díjat is kapott a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Fesztiválon a Két csíkért.Címkék

Kapcsolódó