Irán megtiltotta, hogy Mohammad Rasoulof részt vegyen a Berlinalén


Az iráni filmrendező nem vehet részt a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, pedig filmje, a There Is No Evil az Arany Medve-díjért versenyez.

A 48 éves Rasoulof azt nyilatkozta tegnap a The Hollywood Reporternek, hogy Teherán utazási tilalma miatt nem vehet részt a filmfesztiválon: amikor 2017-ben visszatért Cannes-ból (ahova Lerd / A Man of Integrity című drámáját kísérte el), felfüggesztették az útlevelét, „államellenes propaganda terjesztése” miatt egy év börtönbüntetésre ítélték, ahogy az a rendszer kritikusaival elő szokott fordulni. Mégsem került végül börtönbe (még), de tilos alkotnia, ezért a berlini versenyfilmjét is titokban kellett elkészítenie.

„Sajnálom, hogy nem mehetek el Berlinbe, hogy a közönséggel együtt nézhessem meg a filmet – fogalmazott Rasoulof. – Nem volt jogom eldönteni, hogy részt vegyek vagy sem a fesztiválon. Az ilyen jellegű megszorítások egyértelműen megmutatják az iráni kormány intoleráns és zsarnoki természetét.”

There Is No Evilben négy történeti szál keresztezi egymást, mindegyik az egyén személyes szabadságáról, annak egy önkényuralmi rendszeren belüli korlátozásáról szól. A filmet február 28-án mutatján be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nem ez az első alkalom, hogy egy iráni rendező nem kísérheti el filmjét egy nemzetközi fesztiválra, Asghar Farhadi például 2018-ban nem utazhatott Cannes-ba.
Kapcsolódó