Ismét lesz Ars Sacra


Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Tabán Art moziban szeptember 13–19. között az Ars Sacra Filmfesztivál.

A filmfesztivált azért hívták életre a szervezők 2016-ban az Ars Sacra Fesztivál részeként, mert fontos szempont volt, hogy a szakrális értékek és a hit erejének bemutatása mellett olyan vizuális alkotásoknak adjanak helyet, amelyek az emberi lét sokszínűségét, az élet örök értékeit árnyaltan, művészi színvonalon mutatják be a filmeken keresztül.

Azóta közel 300 egész estés és rövid dokumentumfilm, valamint kísérleti, fikciós és animációs rövidfilm került levetítésre, és a négytagú zsűri (Dér András rendező, Dombrovszky Linda rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Gőbel Ágoston a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője) választása alapján idén is erős mezőny alakult ki.

Vetítik között Surányi Z. András és Sívó Júlia Aranycipellő című filmjét, Mohi Sándor In memoriam Lugossy Mária című filmjét, valamint Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét, amely a bemutatása óta számos nemzetközi fesztivált is megjárt. Helyet kapott a versenyprogramban a Hamvas Béla szellemiségében készült Új Közjáték sorozat 5 kisfilmje, és a fiatal tehetséges dokumentumfilm-rendező, Bíró Bálint Félhomály című rövidfilmje.

Emellett megismerkedhetnek a nézők a karmelita szerzetesek életével, roma származású lelkészekkel, topolyai apácákkal, Down-szindrómás lánnyal, Parkinson-kóros világhírű erdélyi brácsással, édesanyákkal, akik a gyerekeikért küzdenek, madármentőkkel. Ezek a szerteágazó történetek is mind azt bizonyítják, hogy a szakralitás ott van a mindennapokban. Hétfőtől péntekig minden estét az utolsó filmet követő pódium beszélgetés zárja.

A zsűri a kategória díjain túl (egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm – animációs, fikciós, kísérleti) harmadik alkalommal adja át a filmfesztivál fődíját a nyertes alkotásnak, a díjátadó az utolsó vetítési napon, 2020. szeptember 19-én 19 órakor lesz. 

A vetítések továbbra is ingyenesek, a mozi pénztárban ingyenes regisztrációs jegyet kell váltani, a vetítések időpontjáról és a vetítésre kerülő filmekről bővebben a www.ars-sacra.hu/filmfesztival oldalon és a Papageno Ars Sacra Filmfesztivál különszámából lehet tájékozódni.Kapcsolódó