Januártól a Nemzeti Filmintézet válthatja fel a Magyar Nemzeti Filmalapot


A Nemzeti Filmintézet létrehozásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a magyar kormány az Országgyűlésnek. Az intézmény 2020. január 1-től működne a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, integrálva az eddig párhuzamosan működő támogatási rendszereket, derül ki a filmalap közleményéből.

„Elismerve a hazai mozgóképipar és filmkultúra megújítása során eddig elért eredményeket, tovább kívánjuk fejleszteni a magyar kultúrát és mozgóképipart. A Nemzeti Filmintézet létrehozásával az a célunk, hogy a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerének egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen” – idézi a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A törvényjavaslat értelmében a Nemzeti Filmintézet a 2018 végén léterhozott, elsősorban történelmi tévéfilmek és sorozatok támogatását célzó Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium jogutódja lesz.

Az új intézménytől az elkészült tartalmak szélesebb körű forgalmazását, és ezzel nagyobb bevétel elérését, a fiatal generációk több platformon történő elérését, a mozgóképipar szereplőinek folyamatos munkalehetőség biztosítását, valamint azonos költségvetési forrásból hatékonyabb produkciós lehetőségeket remél a kormánybiztos.

A közlemény szerint a Nemzeti Filmintézet a támogatói feladatai mellett a Magyar Nemzeti Filmalapban kialakított rendszert folytatva felelős lesz a közgyűjteményként működő Filmarchívum, a teljes körű utómunka-szolgáltatás nyújtó Filmlabor, a hazai és külföldi produkciókat kiszolgáló Mafilm működtetésért, fejlesztésért, a magyar alkotások nemzetközi értékesítéséért, a filmes szakemberképzésért, továbbá a mozgóképkultúra oktatásért.

Káel Csaba a Nemzeti Filmintézet tervei kapcsán elmondta, hogy a külföldi és a hazai produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükség van a hazai filmstúdiók fejlesztésére, a tervek közt szerepel a Mafilm fóti stúdiótelepének bővítése összesen 4000 négyzetméterrel.
Kapcsolódó