Japán nagy klasszikusokkal nyitja újra a moziit


A világ harmadik legnagyobb filmpiaca túlvan az áprilisi mélyponton, ami 96%-os visszaesést jelentett. A japán mozik most az újraindulásra készülnek: nagy hollywoodi filmklasszikusokat tűznek műsorra, köztük pl. az E.T.-t és a Bonnie és Clyde-ot.

A japán mozik már múlt héten kezdtek készülődni a részleges újranyitásra, a forgalmazók számára pedig igen nagy kérdés, hogy mivel indítsanak. A The Hollywood Reporter szerint a szigetország legnagyobb mozihálózata, a Toho Cinemas csupa nagy hollywoodi klasszikust hoz vissza a szélesvászonra. A repertorában olyan filmek szerepelnek, mint William Wyler Ben-Hurja (1959), az Óz, a nagy varázsló (The Wizard of Oz, 1939), a James Dean főszereplésével készült Édentől keletre (East of Eden, 1955), a Bonnie és Clyde (1969) és Ridley Scott Szárnyas fejvadásza (Blade Runner, 1982). A West Side Storyt (1961) és a John Wayne-féle Rio Bravót (1959) is vetíteni fogják néhány helyszínen, ahogy az 1980-as és 90-es évek nagy filmjei közül is terítékre kerül néhány, köztük az E. T., a földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982) és A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994) is. 

A válogatásból természetesen az ázsiai kasszasikerek sem hiányozhatnak: a mozihálózat műsorra tűzte Makoto Shinkai 2016-ban bemutatott, Your Name és tavalyi, Weathering With You című animéit, a 2016-os Shin Godzillát, és a Bong Joon-ho rendezte, Oscar-díjas Élősködőket (Parasite), amelyet márciusi leállásuk előtt is sikerrel vetítettek a japán mozik.

A válogatás mögött álló megfontolás kapcsán a Toho Cinemas vezetője nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Olyan filmeket vetítünk, amelyek népszerűek.”

A Japán Filmproducerek Egyesülete adatai szerint a szigetország 12 legnagyobb filmforgalmazója idén áprilisban mindössze 6,4 millió dollár értékű (688,24 millió jüan) összebevételt produkált, ami az előző éves adat 96,3%-ának felel meg – ez a legkisebb számadat, amit az egyesület valaha regisztrált.Kapcsolódó