Javában zajlik a 18. Filmtett Workshop Parajdon


Július 12-én kezdődött és jövő péntekig, július 23-áig tart a Filmtett Egyesület nyári filmalkotó tábora. Bár a szervezők a tavalyi kiadásról a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak lemondani, a műhelyt idén sikerült megszerveziük. A helyszín – a műhely történetében először – Parajd (a „bázis” az Urbán Andor Református Konferencia és Üdülő Központban van).

A táborba érkezett, 18-30 éves, erdélyi, magyarországi, felvidéki és vajdasági fiatalok, nyolc szakmai csoportra oszolva indítják a műhelyt: a forgatókönyvíró-rendező, az animációs, a rendezőasszisztensi, az operatőr-, vágó-, hangmérnöki, gyártásvezető-produceri, valamint a színészcsoport tevékenységét neves magyar filmes szakemberek mentorálják: Szilágyi Zsófia és Hajdu Szabolcs forgatókönyvíró-rendező, Bertóti Attila és Vácz Péter animációs filmes, Pálos György és Bántó Csaba operatőr, Kornis Anna vágó, Boros Melinda gyártásvezető, producer, illetve új a tábor mentorai között ifj. Bednárik László Samu rendezőasszisztens és Juhász Róbert hangmester.

Szerdán a csapat szerkezete „mini-filmgyárrá” alakul át: stábok állnak össze, amelyek a rendezőcsoport tagjai által megálmodott filmterveket fogják leforgatni (a forgatások a hét második felében indulnak), majd utómunkázni, hogy végül a július 22. esti bemutatón közösen örülhessenek tanulásuk és alkotómunkájuk eredményének.

A Filmtett Workshop nagyon intenzív alkotómunkája során erős kapcsolati háló alakul ki a fiatalok között, akik közül később is sokan dolgoznak majd együtt, de az is előfordul, hogy tábori mentoruk később is segíti a pályájuk alakulását – ezt az előző évek tapasztalatai alapján látjuk. A filmek jórésze hazai és nemzetközi fesztiválokon is versenybe kerül, és nem ritka az sem, hogy díjat szerezzenek.

Rövidebb ideig a tábor vendége – már itt van, vagy később érkezik – Durst György producer, a Fimtett Workshop egyik alapítója, Berkes Juli filmproducer, Bart Stephan, a Netflix egyik producere, valamint Marina Hughes ír producer, akik egy-egy mesterkurzusra várják majd a táborlakókat.

(A borítókép a kedd délelőtti, táborindító pitch-en készült, Jakab-Benke Nándor fotója.)
Kapcsolódó