Jelentős magyar jelenlét körvonalazódik a montreali filmfesztiválon


Versenyben és versenyen kívül több magyar film bemutatkozik az augusztus 23-án rajtoló és szeptember 3-ig tartó 42. Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon.

A fesztivál honlapján eddig közzétett információk szerint a nemzetközi dokumentumfilmes válogatásban indul Elek Dóra Világlátó Baltazár című filmje, amely az egyetlen magyarországi értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színházról szól.

Az elsőfilmek versenyébe meghívták Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) című, internetes zaklatásról szóló játékfilmjét. A nemzetközi versenyszekcióban pedig szintén Magyarországot képviseli Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című életrajzi drámája, amely Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz magánéleti válságát és híres Casablanca című filmjének forgatását meséli el, illetve Szász Attila Örök tél című történelmi drámája, amely a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket.

Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)

Versenyen kívül, a Világ nagyjai (World Greats) szekcióban vetítik Sándor Pál Vándorszínészek című vígjátékát, a Világ filmművészete fókuszban (Focus on World Cinema) szekcióban pedig Nagypál Orsi Nyitva című, szexuális tabukat döntögető, a monogámia lehetetlenségét körüljáró vígjátékát mutatják be.

A magyar.film.hu úgy tudja, hogy a rövidfilmes szekcióban Pápai Pici Varjúháj című alkotása is versenyez. A film főhőse egy kisfiú, akinek anyukája betegségével és apukája szorongásával kell megküzdenie. Ugyanebben a szekcióban lesz Molvay Norbert Jövő szerdán című 13 perces kisfilmjének világpremierje is, közölte szerdán a filmalap. Az alkotás főszereplője egy felzaklatott fiatal lány, aki egy délután elindul a városba, hogy a maga módján megszabaduljon a terheitől. Ehhez furcsa helyekre kell eljutnia és olyan embereket kell meglátogatnia, akikkel nem szívesen találkozik.Kapcsolódó