Jeruzsálemben nyert Nemes Anna és Csuja László testépítőnőről szóló filmterve


A jeruzsálemi Sam Spiegel International Film Lab forgatókönyv-fejlesztő workshop 50 ezer dolláros pénzjutalommal járó fődíját nyerte el Nemes Anna és Csuja László közös filmterve, a testépítő nőről szóló Jámbor szörnyeteg, írja a Variety.

A pitchfórumon és az azt megelőző hét hónapos műhelymunkán a magyar filmterv brazil, gánai, ír, lengyel, grúz és izraeli projektekkel együtt vett részt, a nyertest 12 pályázó közül választotta ki a Sundance Filmfesztivál programigazgatója, Kim Yutani által elnökölt zsűri. „A női testépítésről szóló forgatókönyv olvasása fizikai tapasztalat volt, a bicepszünkre és más izmainkra is hatással volt, majd végül megmozgatta az elménket és a képzeletünket is” – indokolták a döntést.

A film főszereplője a 34 éves női testépítő, Edina, aki edzőjével, Ádámmal él együtt, és együtt készülnek a testépítő világbajnokságra, de egy különös férfi feltűnése mindent megváltoztat. A pitching fórumra már le is forgattak egy jelenetet a filmből Nagy Zágon operatőrrel, akivel a továbbiakban is dolgoznának. „A jelenet után felkapcsolták a villanyt és azt láttam, hogy mindenki húsz centivel lejjebb csúszott a székében és üveges tekintettel néz maga elé. Ekkor éreztem meg először igazán, hogy amit kitaláltunk, az hatni fog” – mondta a magyar.film.hu-nak Csuja László.

A Színház és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán 2012-ben diplomázott Csuja László Virágvölgy című első nagyjátékfilmjével a zsűri különdíját nyerte el a Karlovy Vary-i filmfesztivál East of the West szekciójában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakának végzettje, és Szép szörny címmel készít dokumentumfilmet a testépítőnőkről.

A rangos pitchfórumon korábban Nemes Jeles László is részt vett a Saul fiával.

(Címlapkét forrása: Sam Spiegel International Film Lab)Kapcsolódó