Jön a kínai Titanic


A Titanic-hajókatasztrófa kínai túlélőiről készül dokumentumfilm Hollywoodban. Az egyik producer James Cameron.

A tragédia kevésbé ismert részleteit feldolgozó, The Six című, 97 perces alkotás jövő hónapban kerül a kínai mozikba. A bemutató napját április 16-ára, a tengerjáró óriás elsüllyedésének 109. évfordulójára tűzték ki. A film egyórásra vágott verziójának már nemzetközi forgalmazója is van – írja a Variety.

A katasztrófa hat kínai túlélőjéről nem szólnak a krónikák: egy nappal az Egyesült Államokba érkezésük után a hajótörötteket kiutasították az országból, és a történelemkönyvekbe sem kerültek be. A filmet jegyző két egykori Variety-munkatárs, Arthur Jones és Steven Schwankert elmondta, hogy eredetileg nem egy társadalmi probléma keresztmetszetét akarták nyújtani, de a téma kutatása közben rájöttek, hogy egyszerű diszkriminációról volt szó: a nem fehér túlélők abba ütköztek az államokban, Angliában és Kanadában egyaránt. Azzal gyanúsították őket, hogy potyautasok voltak, eleve a mentőcsónakokban rejtőzködtek, vagy nőnek öltözve küzdötték előbbre magukat a sorban, hiszen a nők elsőbbséget élveztek a beszálláskor. A két rendező még a csónakok mását is megépíttette, hogy ellenőrizze, vajon megbújhattak volna ott észrevétlenül. Tanulságaik szerint semmi ilyesmiről nem volt szó, inkább csak előítelekről, félreértésekről, pánikról és emberi hibákról.


A 11 Oscar-díjat nyert, 1997-es Titanic – amelynek James Cameron volt az író-rendezője – hatalmas sikert aratott Kínában is, bár a film 3D-s verzióját cenzúrázva mutatták be 2012-ben.Kapcsolódó