Jótékonysági aukció a Freeszfe Egyesületért


A Freeszfe Egyesület jótékonysági aukciót rendez december 12-én este 7 órai kezdettel, a járványhelyzet miatt a Zoom felületén. Támogatóik – több mint száz színművész, rendező, író, televíziós személyiség, képzőművész, zenész – felajánlásaira lehet majd licitálni.

Az aukciós tételek között olyan kincsekre lehet bukkanni, mint Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyaga, Nagy Ervin bőrkabátja, amit a Tanár című sorozatban viselt, Básti Juli Mása-könyve a Három nővérből, Szirmay Ágnes, Kemény Zsófi és Kemény István családi író-olvasó találkozója, Harcsa Veronika workshopja, Nádasdy Ádám irodalomórája, az Örkény Színház színészeinek versmondásai, Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk dalszövege, Gergye Krisztián akvarellje, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai, vitorlázás Sváby Andrással, filmes forgatókönyvek és dedikált színházi példányok, dedikált könyvek, kulisszajárások, próbafolyamaton való részvételi lehetőség a Centrál Színházban, irodalomóra Tompa Andreával, Wunderlich József első basszusgitárja
személyes zeneórával, Czutor Zoltán házikoncertje, Vajda László személyes kellékei a Három nővér előadásból a család felajánlásával, Gálffi László Amadeus-szövegkönyve a személyes jegyzeteivel, Makk Károly portréja az szfe 150 fotósorozatból, a Radnóti Színház kellékei, filmes városi-túra Szabó Simonnal, Szilágyi Lenke portréja Törőcsik Mariról, Ragályi Elemér forgatókönyve, Gordon Eszter fotója Cserhalmi Györgyről, a József és testvérei teknőse, a klaviatúra, amin a legendás Egyszer élünk előadás íródott, Csákányi Eszter és Cate Blanchett közös portréja mindkettejük aláírásával, Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet alkotásai, a legelső freeszfe-s maszk.

A befolyó pénzt diplomafilmekre és vizsgaelőadásokra fordítják, illetve folytatják a megkezdett munkát, „így vásárlásukkal nemcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának folytatását, vizsga- és diplomafilmek létrejöttét segítik a licitálók, hanem felbecsülhetetlen értékű, karácsonyi ajándéknak is beillő tárgyakra, élményekre tehetnek szert” – fogalmaz a közlemény.

Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és névtelen licitre is lesz lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött, ezen az űrlapon lehetséges. Az Egyesület munkáját támogatni az Axioart műkereskedelmi portál piacterén található, erre a célra adományozott festmények megvásárlásával és egyéni adományokkal is lehet, a Magnet Bank 16200106-11672087 bankszámlaszámán.

„A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és a tanításon kívül az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. Mindenki erején felül teljesít a közösségért, az oktatás és a művészet szabadságáért” – ad helyzetjelentést a közlemény, amely az egyesület elmúlt egy évéről is beszámol: „Elindítottuk az Emergency Exit diplomamentő programot, aminek részeként összesen tizenhét osztály tud tanulni a régi tanáraitól, majd külföldi egyetemek segítségével kap diplomát. Júniusban két osztály már meg is kapta az első Emergency Exit diplomákat. Elindítottunk négy új képzést, ötven új hallgatóval. Megtartottuk az első nyári egyetemet. Elindítottuk workshopjainkat, ahol hallgatóink Tarr Bélától Erdély Mátyáson át Rév Marcellig tanulhatnak neves szakemberektől. Több mint húsz vizsgafilmet készítettünk, bemutattunk hét színházi vizsgaelőadást. Helyszíneket találtunk az oktatásunknak a CEU-ban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban, kollégiumot a hallgatóinknak a CEU kollégiumában. Megkaptuk a Színházi Kritikusok Céhének Kurázsi-díját, a TASZ Szabad-díját, a Halász Péter-díjat, az Európai Polgár-díjat. Megszerveztük az első Freeszemlét, és kiállt mellettünk Robert Wilson. Mozgalmas egy év volt.”
Kapcsolódó