Jótékonysági filmvetítést kezdeményezett a Valan rendezője


A cél Balánbánya viharban tönkrement, a város vízellátásához elengedhetetlenül szükséges generátorának a helyettesítése.

A Csíki Mozi ad otthont annak a jótékonysági vetítésnek, amelyre a Valan – Az angyalok völgye rendezője, Bagota Béla és a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület, valamint Csíkszereda önkormányzata hívja mindazokat, akik szeretik az izgalmas thrillereket, és a film forgatási helyszínéül szolgáló Balánbánya lakosainak is segíteni szeretnének. Egy február eleji viharban ugyanis (egyebek mellett) tönkrement a város vízellátásához szükséges generátor; a városvezetés azóta csak rendszertelenül tud ilyen nagy teljesítményű áramfejlesztőt bérelni. A generátorra azért van szükség, mert egy hasonló vihar esetén nem tudják máshogy megoldani a vízellátást – ezzel a mostani katasztrófa során szembesültek, amikor a városban nem volt áram.

„Mivel a várostól olyan sok segítséget kaptunk a Valan – Az angyalok völgye forgatása során, úgy gondoltuk, valamilyen formában egy ilyen katasztrófa után most mi próbálunk a filmen keresztül segíteni a városnak” – fogalmaz a vetítést kezdeményező Bagota Béla, aki maga is részt vesz az eseményen. 

A március 23-án, 19 órakor kezdődő vetítés után a film alkotói által dedikált plakátokat, eddig nem látott werkfotókat, tájképeket és látványterveket sorsolnak ki. A jegyeladásból befolyó teljes összeget a vetítés szervezői egy új generátor vásárlására ajánlják fel. Ehhez a rendező hozzáteszi a filmből mostanig befolyt, személyes bevételét, 1000 lejt. További adományokat a következő adatokkal lehet eljuttatni Balánbánya önkormányzatának:

Számlaszám: RO30TREZ35120370101, Trezoreria Miercurea Ciuc.
Beneficiar: Orașul Bălan
Cod fiscal: 4367612

A filmet eredeti, magyar és román nyelven, feliratozva vetítik.

Az esemény a Facebookon

A 2019-ben bemutatott, 98 perces thriller főszereplője, Péter nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a saját húgát, Julit látja. Julinak 22 évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is.

„Erdélyi nézők szempillantás alatt kiszúrják Székelyföld egyik legmostohább sorsú, elszigetelt települését, Balánbányát, amelyet Valannak kereszteltek át (a Balán és a román völgy, azaz „vale” szavak összevonásával). A rendszerváltás után, a rézbánya bezárása következtében elszegényedő és elapadó népességű kisváros a kelet-európai provincializmus emblematikus terévé válik, amelynek ismerős dimenziói a játékidő előrehaladtával lassacskán feltárulnak: a hivatali mulasztások, a helyhatósági inkompetencia, a szegénységből fakadó bűnözés, a közösség kiszolgáltatottsága és széthúzódása, a fiatalok elkallódása jövőkép hiányában stb. Olyan hellyel szembesül tehát Péter, amelyben számos alak gyanúsítható azon – egyre inkább összefüggőnek látszó – bűnügyekkel, melyek folytán lányok tűnnek el minden év karácsonyának tájékán.” Teljes kritikánk itt.

A film forgatókönyvíró-rendezője Bagota Béla, a főbb szerepeket Krisztik Csaba, Hatházi András, Tollas Gábor, Mátray László és Pál Emőke alakítja.

A Valant tíz kategóriában jelölték Magyar Filmdíjra, operatőre, Garas Dániel múlt héten elnyerte a kitüntetést. A film a Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon is duplázott: Bagota Béla kapta a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját a Semana dos Realizadores (Rendezők Hete) szekcióban.
Kapcsolódó