Adománygyűjtő filmvetítéssel segítik az emberkereskedelem áldozatait Budapesten


Ma Magyarországon közel 36 ezer ember él rabszolgasorban, hívja fel a figyelmet az adománygyűjtő vetítést szervező ELF Pictures és a Szabad Élet Egyesület. A május 20-án megtartott eseményen három emberkereskedelemről szóló film lesz műsoron.

Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című 2018-as kisjátékfilmje azt mutatja be, mi lehet a sorsa évente közel egy falunyi, periférián élő gyereknek. A történet szerint egy szegény magyar faluba érkezik egy drága autó. Az utcán bújócskázó gyerekeket nagyon érdekli a kocsi, a sofőr megengedi, hogy egyenként beüljenek, legnagyobb boldogságukra minden gombot kipróbálhatnak. A sofőr mindenkivel nagyon kedves, közvetlen. Elindul a játék…

Aki bújt, aki nem

Till Attila Csicska című 2011-es, Európai Filmdíjra jelölt kisjátékfilmje Balogh Istvánról, egy vidéki tanyán élő földművelő gazdáról szól, aki rettegésben tartja a feleségét és a gyerekeit. Mivel éppen hogy csak fent tudja tartani magát és a családját, az istállóban úgynevezett „csicskát”, vagyis tulajdonképpen rabszolgát tart, akit minden szempontból állatként kezel.

Csicska

Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmje egy csicskasorban élő nő sorsát követi nyomon, aki kilátástalan helyzete ellenére elhatározza, hogy tíz év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, hogy visszanyerje szabadságát és lányával új életet kezdjen. Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A filmet közel 80 nemzetközi fesztiválon vetítették, melyeken 28 díjat nyert, majd 2018-ban Európai Filmdíjra jelölték. A magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Egy nő fogságban

A hármas vetítés május 20-án este hét órakor kezdődik a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában, este kilenctől pedig beszélgetés lesz Tuza-Ritter Bernadett és Till Attila rendezőkkel, valamint De Coll Ágnes emberkereskedelmi szakértővel és Toszecky Renáta védett ház koordinátorral. Moderátor: Bombera Krisztina.

Az eseményre a normál, 2000 forintos jegy mellett többféle támogatói jegyet is lehet vásárolni (5000 Ft, 10000 Ft, 15000 Ft). A bevételt teljes egészében az áldozatok megsegítésére fordítják: támogatják egy védett ház működését, egy menekítő autó fenntartását, az áldozatok rehabilitációját és képzését (tanulás, esélyteremtés), egy országosan terjesztett támogató füzet elkészülését a segítségnyújtás lehetőségeiről, valamint a segítő szervezetek elérhetőségeiről.

(közlemény)Kapcsolódó