Jövő csütörtöktől online nézhetünk palesztin filmeket


A Mahmoud Darwish kultúrközpont palesztin filmnapokat szervez november 26. és 30. között. A műsor nyolc filmet – két egészestés, két dokumentum- és négy rövidfilmet – foglal magába; köztük van Palesztina idei Oscar-nevezettje is. Valamennyi film online elérhető lesz romániai IP-címekről.

A palesztin filmnapok műsorának büszkesége a Gaza Mon Amour, amelynek a bemutatója az idei velencei filmfesztiválon volt, s amelyet Palesztina idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe nevezett. A szerelmi történet főszereplője egy 60 éves halász, aki egy gázai piacon beleszeret egy varrónőbe. Rendezője két testvér, Arab és Tarzan Nasser, akik nagy szeretettel rajzolják meg egyúttal Gáza képét is.

A válogatás másik egészestés alkotása a Between Heaven and Earth, amelynek forgatókönyvét Kairóban díjazták. A szintén idén bemutatott filmet egy hölgy, Najwa Najjar rendezte. A történet egy palesztin párról szól; a válás küszöbén állnak, de minden tervüket felborítja, hogy a bíróságon megdöbbentő titkok derülnek ki a férfi apjáról.

A nyoni Visions du Réel fesztiválon mutatkozott be, majd Bécsben és Sevillában is sikerrel vetítették az An Unusual Summer (r. Kamal Aljafari, r. 2020) című dokumentumfilmet. A filmbeli bonyodalmat az indítja el, hogy a rendező apja úgy dönt, hogy biztonsági kamerát szerel fel a háza előtti tér megfigyelésére.

Szintén személyes hangvételű és provokatív dokumentumfilm az Ibrahim: A Fate to Define (2019), amelyben Lina Al Abed rendező eltűnt apja nyomait: az átlagosnak tűnő családapa egy titkos félkatonai szervezet tagja volt, és amikor nyoma veszett, a kislánya még gyerek volt. 

Virtuális mozijegy és fesztiválbérlet az Eventbook felületén váltható, a program elérhető a fesztivál honlapján.Kapcsolódó