Jövő hétvégén nézz cannes-i filmeket Kolozsváron!


A Les Films de Cannes fesztivál kolozsvári kiadása november 5. és 7. között jelentkezik újra. A Croisette legjobb filmjeit szemléző rendezvénysorozat idén több versenyfilmmel és díjazott alkotással – köztük az Arany Pálma díjas Titánnal – várja nézőit jövő hétvégén a Győzelem moziban.

Idén Spike Lee volt a zsűrielnök Cannes-ban, és vezetésével Mati Diop, Mylène Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Mélanie Laurent, Kleber Mendonça Filho, Tahar Rahim és Song Kang-ho döntött a pálmák sorsáról. A mezőny legjobb filmjének járó Arany Pálmát Julia Ducournau második egészestés alkotásának, a Titánnak ítélték meg, amely már premierje előtt is sokkolt plakátjával és bizarr szinopszisával: egy sor különös gyilkosság után egy apa rátalál tíz évvel korábban elvesztett fiára; az eredeti cím (Titane) a titán nevű fémre vonatkozik, amely csak nagyon magas hőmérsékleten olvad, ellenáll a korróziónak és kőkemény kötéseket képez. „Bár egy kifejezetten dekoratív és nőies megjelenésű rendezőnő jegyzi, a Titán az idei Cannes legtökösebb filmje volt, ami alaposan odavág a közönségnek és simán kenterbe veri a műfaj jeles férfi rendezőinek alkotásait. Ha azonban csak puszta nézősokkolás lenne, a Titán sosem szólt volna ekkorát” – írtuk a filmről (teljes kritikánk itt), amelyet jövő vasárnap lehet majd megnézni Kolozsváron.

A Les Films de Cannes múlt heti, bukaresti kiadásának díszvendége Asghar Farhadi iráni rendező volt, aki Ghahreman (A Hero) című thrillerét kísérte el a fővárosi bemutatóra. Az alkotás elnyerte a Cannes-i Fesztivál zsűrijének (megosztott) nagydíját, és néhány napja vált nyilvánossá, hogy ez a film képviseli idén Iránt az Oscar-versenyben. Főszereplője, Rahim börtönben ül, amiért nem sikerült visszafizetnie az adósságát. Két napra távozhat a fogdából, mialatt megpróbálja meggyőzni azt, akinek tartozik, hogy az összeg egy részének a kifizetéséért cserébe vonja vissza a panaszát. Csakhogy – ahogy az egy jó filmben lenni szokott – a dolgok másképp alakulnak, mint ahogy eltervezte.

A legjobb színésznő díját idén nem egy befutott sztár, hanem egy fiatal tehetség, Renate Reinsve nyerte el. „Joachim Trier Verdens Verste Menneske (The Worst Person in the World) című filmje, fiatalos, lendületes, formailag izgalmas egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató – írtuk a cannes-i vetítés után –, melyben egy 30-as nő, Julie (Renate Reinsve) keresi önmagát és a szerelmet. A témát ugyan rengeteget feldolgozták már, de Triernek sikerül, ha nem is  újat mondani, de annyi bájt, őszinteséget és humort belevinni ebbe az ízig-vérig mai a történetbe, hogy kihagyhatatlan és maradandó élményt nyújt. Az izgalmas, de csak mértéktartóan adagolt formai kísérletek mellett a film sokat köszönhet a Julie-t alakító színésznőnek, Renate Reinsvének.” Az alkotás szintén jövő vasárnap kerül műsorra a kolozsvári Győzelem moziban. A norvég romantikus filmdráma kísérőfilmje a Carina-Gabriela Dașoveanu rendezte Prin oraș circulă scurte povești de dragoste lesz: az UNATC-n idén készült kisjátékfilmet a Cinéfondation diákfilmes versenyében díjazták.

Jacques Audiard gyakori vendég Cannes-ban, Les olympiades című idei filmjének a zenéjét díjazták. Nagyrészt fekete-fehérben forgott filmjének szereplői három lány és egy fiú, olykor barátok, olykor szeretők, többnyire mindkettő egyszerre.

A kolozsvári programot Nanni Moretti Tre piani (Three Floors) című drámája indítja: három család története, akikben az a közös, hogy ugyanabban az elegáns apartmanházban élnek. A főbb szerepeket Margherita Buy, Alba Rohrwacher és a pályakezdő Denise Tantucci alakítják. Az alkotás szintén versenyzett idén az Arany Pálmáért, akárcsak Joachim Lafosse Les intranquilles című belga filmje, amely egy házaspár, Damien és Leila mély és rendíthetetlen kapcsolatáról mesél. Damien művész, aki bipoláris zavarral küzd, Leila pedig nyolc éves kisfiuknak szenteli az életét; gyakran sodródnak konfliktusokba Damien betegsége miatt, és gyakran oldja meg a problémát Leila végtelen türelme.

Tapsvihar kísérte Cannes-ban Teodora Ana Mihai La civil című filmjének vetítését. A Belgiumban élő román rendezőnő korábban Waiting for August című egészestés dokumentumfilmjével hívta fel a tehetségére a figyelmet: több mint 40 fesztiválon vetítették, és 11 díja között ott van Karlovy Vary Kristályglóbusza is. Az Un certain regard szekcióban díjazott La civil belga–román–mexikói koprodukcióban készült, alapjául valós események szolgálnak. A bandaháborúk dúlta mexikói társadalom előterében egy anya drámája zajlik: Cielo keresi a lányát, akit egy drogkartell tagjai raboltak el. Mivel a hatóságok nem tudnak segíteni rajta, Cielo maga veszi kézbe az ügyet, és egyszerű háziasszonyból bosszúálló aktivistává válik.

Az 5. Les Films de Cannes à Kolozsvár műsora

November 5., péntek
16:30 Nanni Moretti: Three Floors (2021, 119′)
19:00 Jacques Audiard: Les olympiades (2021, 106′)

November 6., szombat
13:30 Laurent Tirard: Le discours (2020, 87′)
15:30 Asghar Farhadi: A Hero (2021, 127′)
18:30 Teodora Ana Mihai: La civil (2021, 135′). A vetítést felvezeti a film rendezője, Teodora Ana Mihai és Doru Pop filmkritikus. Díszvetítés Mexikó kolozsvári tiszteletbeli konzulátusa részvételével.

November 7., vasárnap
13:30 Joachim Lafosse: Les intranquilles (2021, 118′)
16:00 Joachim Trier: The Worst Person in the World (2021, 121′). Kísérőfilm: Carina-Gabriela Dașoveanu: Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (2021, 21′)
19:00 Julia Ducournau: Titane (2021, 108′)

Még több információ a filmekről a fesztivál honlapján, jegyvásárlás a mozi honlapján.

A vetítéseken való részvétel a jelenleg érvényes szabályozásnak megfelelően zöld igazolvány felmutatásához kötött. A Győzelem mozi kapacitásának 30%-án működik, ami 93 elfoglalható helyet jelent vetítésenként. A maszk viselete és az érkezéskor történő kézfertőtlenítés kötelező.Kapcsolódó