Jövő keddig elérhető a YouTube-on a Barta Tamás-dokumentumfilm Jövő keddig elérhető a YouTube-on a Barta Tamás-dokumentumfilm

Jövő keddig elérhető a YouTube-on a Barta Tamás-dokumentumfilm

Február 16-án lesz az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás halálának 73. évfordulója. Ebből az alkalomból alkotói ingyenesen elérhetővé tették a róla szóló, Siess haza, vár a mama című portréfilmet, amelyet egyik mellékszereplője szeretne betilttatni, vagy legalábbis újravágatni.

A Siess haza, vár a mama rendezője, Hajdú Eszter egy videóinterjúban részletezi a helyzetet: a film „elképesztő kordokumentum”, amellyel „méltó emléket” akartak állítani a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Barta Tamásnak, az LGT legendás gitárosának, ám a film egyik mellékszereplője pert indított az alkotók ellen. Az elsőfokú ítélet szerint nem vetíthetik többé jelenlegi formájában az alkotást, ám az ítélet egyelőre nem jogerős.

A rendező kifejti, hogy Barta Tamás egykori üzlettársáról van szó, akivel a tehetséges zenész közvetlenül a halála előtt kapcsolatban állt. Ő kérte, hogy a saját nyilatkozatát távolítsák el a portréfilmből. A művész halálának körülményeiről mesélt: elmondta, hogy ő maga volt a gyanúsított, hiszen az ő fegyveréből dördült el a két végzetes lövés. Mivel a forgatás során a hozzáállása konstruktív volt, aláírásával hozzájárult a felvétel használatához, és a 2018-ban lezajlott forgatás után a sajtónak is megismételte az állításait, az alkotók értetlenül fogadták az alapfokú bírósági döntést.

Barta Tamás sztárnak számított Magyarországon, a Hungáriából hívták az LGT-be, együttműködött többek közt Zalatnay Saroltával és Kovács Katival, és ő játszotta az első magyar rockmusical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról felvételein. 1974-ben turnézni ment az Egyesült Államokba, és nem tért haza többé, ott próbált zenészként elhelyezkedni, majd beletanult a telemarketinges üzletkötésbe. Alig volt 34 éves, amikor pisztolylövés végzett vele – voltak, akik öngyilkosságot feltételeztek, más drogbandán belüli leszámolást gyanítottak.

A film Barta Tamás Amerikában töltött éveiről szól, történetének igazán tragikus sorsú szereplője azonban Barta Tamás otthon maradt édesanyja, aki a holokausztban elvesztette a családját, később meghalt a férje, majd fia disszidálása után maga is szembekerült a rendszerrel. A Siess haza, vár a mama rendezője, Hajdú Eszter személyesen is érintett a történetben, édesanyja ugyanis Barta Tamás örököse.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat