Juliette Binoche életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától


Juliette Binoche életműdíjat kap színészi pályafutásáért és európai művészként a világ filmművészetére gyakorolt hatásáért az Európai Filmakadémiától (EFA) - jelentette be a szervezet kedden a honlapján.

Binoche Párizsban született, és már gyermekként színpadra állt. Filmes pályafutása a nyolcvanas évek közepén Jean-Luc Godard Üdvözlégy, Mária! (‘Je vous salue, Marie’) és André Téchiné Randevú (Rendez-vous) című alkotásával indult. Nemzetközi filmes karrierje Philip Kaufman A lét elviselhetetlen könnyűsége (The Unbearable Lightness of Being) című, 1988-ban bemutatott produkciójával kezdődött. 1992-ben A Pont-Neuf szerelmesei (Les amants du Pont-Neuf) című filmért nyerte el először az Európai Filmakadémia díját, Krzysztof Kieslowski Három szín: Kék (Trois couleurs: Bleu) című filmjéért pedig a velencei filmfesztiválon díjazták és a francia César-díjat is megkapta.

Az angol betegben (The English Patient, 1996) nyújtott játékáért az Európai Filmakadémia díja mellett a Berlinale Ezüst Medvéjét, a Bafta- és az Oscar-díjat is átvehette. Az EFA közönségdíját 2000-ben Lasse Hallström Csokoládé (Chocolat) című filmjéért kapta meg. 2010-ben a Hiteles másolat (Copie conforme) című Abbasz Kiarosztami-film főszerepéért a legjobb színésznő díjával jutalmazták Cannes-ban.

Hiteles másolat

Binoche több mint 60 filmben szerepelt pályafutása alatt, játszott angol nyelvű és francia produkciókban, művészfilmekben éppúgy, mint közönségfilmekben. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Olivier Assayas, John Boorman, Isabel Coixet, David Cronenberg, Claire Denis, Abel Ferrara, Amos Gitai, Michael Haneke vagy Kore-eda Hirokazu – emlékeztetett az EFA közleménye.

Juliette Binoche a 32. Európai Filmdíjak díjátadó ceremóniáján, december 7-én, Berlinben veheti át az életműdíjat.

(MTI)Kapcsolódó