Júliusra halasztják a Cannes-i Fesztivált


A cannes-i nemzetközi filmfesztivált általában májusban szervezik meg, tavaly a járvány miatt elmaradt, idén pedig a július 5. és 25. közötti időszakban fogják megszervezni – az időszakot később még pontosítják.

Korábban egy másik nyári időszakot is kinéztek maguknak a fesztivál szervezői, de mivel ezt – a június 21. és 25. közötti napokat – a Cannes Lions nevű, a maga kategóriájában hasonló presztízsű reklámfesztivál foglalta le, a filmfesztivál júliusra marad – tudta meg a Variety. A lap szerint nincs szó arról, hogy októberig halasszanak, ahogy az tavaly már megtörtént, míg a szervezők végleg lemondtak a filmünnep megrendezéséről.

A fesztiváligazgató Thierry Fremaux egy interjúban korábban kifejtette, hogy a rengeteg felgyűlt film miatt a fesztivál két nappal való meghosszabbítását fontolgatják, így az egy hétfői napon kezdődhetne és a következő hét vasárnapján érne véget. A Variety úgy tudja, a szervezőknek van egy tartalék terve is: ha újabb halasztásra kényszerülnének, augusztusban is megszerveznék a fesztivált, bár ezzel a verzióval egyelőre nem foglalkoznak, hiszen az már a velencei filmfesztivállal is összetorlódna.

A fesztivál nem csak a filmesek, hanem a cannes-i és környékbeli vendéglátó helyek szempontjából is fontos: a Variety úgy tudja, hogy a helyi szállodák szövetségét (Syndicat des hotels de Cannes et du Bassin Cannois) már értesítették a júliusra várható eseményről, a fesztiválpalota közelében elhelyezkedő egyik szálloda vezetője pedig kifejtette, hogy bár a májusi időpontot jobban szeretik, örömmel készülnek most fel a július elejére is (egy szokásos évben a július és az augusztus már csúcsszezonnal számít, a turistákkal is megtelnek a helyi szállások).
Kapcsolódó