Június 26-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára


Június 26-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 27. és 30. között 6. alkalommal rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A versenyben azok a rövidfilmek vehetnek részt, amelyek Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit mutatják be – olvasható a fesztivál versenykiírásában.

Olyan, 2019. szeptember 1. és 2020.  június 26. között készült alkotásokat várnak a szervezők, amelyek segítenek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságára.

A verseny első helyezettje a 800 000 forintos fődíjat kapja, a második helyezett 400 000 forint, a harmadik 250 000 forint jutalomban részesül, de több más értékes különdíjat is kiosztanak.

A 300 000 forinttal járó közönségdíjat a fesztivál weboldalán – a döntőbe jutott versenyfilmek közül – a legnépszerűbb videó érdemli ki. Az online verseny július 2. és augusztus 2. között tart.

Egy alkotó több filmmel is jelentkezhet, a döntőben azonban egy pályázó csak maximum három alkotással vehet részt. A pályaművek maximális terjedelme öt és fél perc lehet és videós, filmes, számítógépes illetve bármilyen animációs technikával készülhetnek.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A legjobb alkotásokat – a végleges bírálat előtt – személyesen értékeli a zsűri az alkotók számára.

A pályázat részletes kiírása és a nevezési lap a kultfilm.hu oldalon érhető el.

(MTI)Kapcsolódó