Felavatták a Makk Károly-emlékművet Budapesten


Emlékművet avatott Makk Károly filmrendező tiszteletére kedden, a magyar film napján Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia. A Jovánovics György szobrászművész tervezte, fehér mészkő oszlop a filmrendező egykori budai otthonának kertjében áll.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a helyszínen felidézte, hogy Makk Károly Szerelem című filmjét 2016-ban beválasztották a cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójába, az idős rendezőt ekkor ismét, utoljára ünnepelhette a nemzetközi közönség.

„Az a különlegessége, hogy nagyon sok műfajban megmérette magát, mindegyik filmje kicsit más, ami csodálatos művészre vall” – méltatta Makk Károlyt a filmalap vezetője.

Havas Ágnes elmondása szerint a rendező még 91 évesen is új filmtervvel pályázott a filmalaphoz, és ekkor is rendkívül könnyű volt együttműködni vele, betegsége azonban már megakadályozta ennek a filmnek a leforgatásában.

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója emlékeztetett arra, hogy Makk Károly filmjeit – csakúgy, mint a többi alkotást – nagy gonddal őrzik és gondozzák. A rendező alkotásainak felújítása a Filmarchívum 2019-es restaurálási tervének része, ezekkel a filmekkel tehát a magyar és a nemzetközi közönség rövidesen ismét teljes szépségükben találkozhat.

Ferencz Győző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) elnöke arról az időszakról szólt, amikor 2011-ben Dobszay László, tiltakozásul a Magyar Művészeti Akadémia Alaptörvénybe emelése miatt, lemondott a SZIMA vezetéséről.

Ekkor a direkt közéleti szerepvállalástól mindig ódzkodó, már idős korú Makk Károly vállalta el a művészeti akadémia elnökségét, és ebben a feszült helyzetben is a rá jellemző kedvességgel tudta irányítani a szervezetet.

Szász János filmrendező Makk Károlyra emlékezve hangsúlyozta: „egy nagy mesterrel vagyunk szegényebbek egy olyan világban, amiben nincsenek már nagy mesterek”.

Makk

Makk Károly emlékművét a rendező egykori házánál helyezték el, ahol ötven évig élt 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az oszlop annak az épületnek a kertjében örökíti meg Makk Károly munkásságát, ahol a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására készült.

A Jovánovics György tervezte egyszerű, fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopra Makk Károly minden filmjének címe kőbe van vésve az utókor számára. Az emlékmű avatásán részt vett többek között Novák Emil és Andor Tamás operatőrök, Koltai Lajos és Sólyom László filmrendezők, valamint Makk Károly számos barátja, pályatársa és tisztelője.

(MTI)Kapcsolódó

Kaliforniában díjazták az Apró meséket - Filmtett - Erdélyi Filmes Portál

Kaliforniában díjazták az Apró meséket


A legjobb játékfilm díját nyerte el Szász Attila romantikus szélhámosfilmje az amerikai Ojai Filmfesztiválon.

A 22. alkalommal megrendezett Ojai Filmfesztivál közel száz alkotást mutatott be az amerikai közönségnek november elején, és a válogatás a napokban online is nézhető. A kaliforniai fesztivál szakmai zsűrije Szász Attila Apró mesék című alkotásának ítélte a legjobb játékfilmnek járó díjat.

2019-es bemutatója óta Szász Attila és Köbli Norbert mozifilmje sok nemzetközi fesztiválon szerepelt, Várna, Párma, Izmir, San Jose, Berlin és Avanca szemléin kapott díjakat. Szász Attila nem először szerepelt az Ojai Filmfesztiválon: 2005-ben a Most látszom, most nem látszom című rövidfilmjét díjazták a kaliforniai szemlén.

„…az Apró mesékben sok minden megtalálható, ami egy tisztességes amerikai noirhoz elengedhetetlen. Van például erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető foglalkozást űző, magányos, nagyvárosi főszereplő (Szabó Kimmel Tamás), aki újsághirdetéseket böngészve a háború miatt összetört emberekkel hiteti el pénzért vagy kosztért, hogy együtt szolgált az eltűnt fiukkal, férjükkel vagy vőlegényükkel. Akad valamirevaló femme fatale is, a kisfiával az erdő mélyi házban éldegélő csodaszép Judit (Kerekes Vica) személyében, aki annak örülne a legjobban, ha erőszakos férje (Molnár Levente) vissza sem térne a frontról, vagy ha már muszáj visszatérnie, hát legalábbis eltetetné láb alól a múltja elől a vadonba menekülő főszereplővel, akinek ezért el is csavarja a fejét.” (Teljes kritikánk itt.)

Az Apró mesék folytatja fesztiválkörútját, idén még Floridában, Alaszkában, Kijevben is versenyben lesz és online nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión.

(az NFI közleménye)
Kapcsolódó