Kallós Zoltánról szóló dokumentumfilmmel nyit az Ars Sacra Filmfesztivál


44 filmet mutat be a szeptember 16. és 23. között Budapesten zajló Ars Sacra Filmfesztivál.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében harmadik alkalommal megszervezett filmfesztivál a szentség, a szakralitás tágan értelmezett fogalmához kapcsolódó alkotásokat szemléz.

A beérkezett és díjazott művek jelentős része a hit erejéről szól, mások emberi sorsokról, az élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről, az örök értékekről adnak hírt, egyes alkotások pedig a magyarság történelmét, kultúráját, kiemelkedő személyiségeit, a határon túli magyarság sorsát mutatják be, írják közleményükben a szervezők.

A fesztiválra 83, két évnél nem régebbi film érkezett be. A zsűri – melynek tagjai Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg.

A filmfesztivál szeptember 16-án a Kallós Zoltán néprajztudós életéről és munkásságáról készült a Válaszút vándora – Kallós Zoltán öröksége (rendező Holló László és Dala István) című filmmel indul, és szeptember 23-án Az élet ára – a Weiss Manfréd család története (rendező Katona Zsuzsa) című film vetítésével zárul. A határon túli filmrendezők filmjeit és a rövid fikciós, animációs, kísérleti filmeket két tematikus napon vetítik.

Válaszút vándora – Kallós Zoltán öröksége

A zsűri az alábbi kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti).

A vetítések szeptember 16. és 23. között zajlanak a Tabán Artmoziban (1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.). A részletes program itt olvasható. Az ünnepélyes díjátadóra az utolsó vetítési napon, szeptember 23-án 19 órai kezdettel kerül sor.

(közlemény)Kapcsolódó