Karlovy Vary: Tim Robbins életműdíjat kap, Terry Gilliam is ott lesz


Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész Kristály Glóbuszt kap az idei 53. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban a világ filmművészetét gazdagító munkásságáért.

A színész a 2003-ban készült Titokzatos folyó (Mystic River) című film egy mellékszerepében nyújtott játékáért kapta meg az Oscar-díjat, rendezőként az 1995-ös Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című filmjéért jelölték az elismerésre.

Tim Robbins

Tim Robbinst több más neves filmdíjjal is kitüntették: 1992-ben Cannes-ban a The Player című filmben nyújtott alakításáért elnyerte legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-ot.

Tim Robbins személyesen veszi át a Kristály Glóbuszt a nyugat-csehországi fürdővárosban, ahol egyebek között két filmjét is bemutatja és zenésztársaival együtt koncertet is ad a helyi városi színházban – közölte a fesztivál szervezőbizottsága keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Ellátogat a filmszemlére Terry Gilliam amerikai-brit rendező is, aki Karlovy Varyban bemutatja Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című legújabb alkotását, melyet első ízben Cannes-ban láthatott a közönség.

A fesztivál további neves külföldi vendégei: Anna Paquin új-zélandi színésznő, aki 11 évesen nyert Oscar-díjat egy mellékszerepért, Rory Cochrane amerikai színész, Stephen Moyer angol filmrendező, színészt és Cerise Hallam Larkin amerikai producer.

Az idei nemzetközi filmszemle Karlovy Varyban június 29-én kezdődik, a díjkiosztó gálát július 7-én tartják.Kapcsolódó