A Karlovy Vary-i filmfesztivál átalakul, a velenceit szeptemberben szervezik meg


A hagyományos filmünnep helyett 16 filmet mutat be 96 csehországi moziban a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál idei, 77. kiadását a szokott formátumban, de szeptember elején tartják meg.

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb filmfesztiválja idén átalakul: nem Karlovy Varyban, hanem 80 cseh város összesen 96 mozijában fogják megszervezni július 3. és 11. között, amikor az eredeti terv szerint a fesztiválnak le kellett volna zajlania. A 16 vetítendő film KVIFF a te mozidban néven fog futni – ez szokott lenni a fesztivál után hagyományosan megszervezett országos vetítési program neve. Minden filmet egy alkalommal, minden helyszínen ugyanabban az időpontban fognak vetíteni. „A jelenlegi helyzetben a filmrajongók nem jöhetnek el idén Karlovy Varyba, ezért úgy döntöttünk, hogy legalább a fesztivál egy részét elvisszük őhozzájuk” – fogalmazott a fesztivál igazgatója, Jiří Bartoška. 

A velencei fesztivál ezzel szemben nem marad el, csak elhalasztódik a szeptember 2. és 12 közötti időszakra, bár várhatóan kevesebb film és még kevesebb közönségtalálkozó kerülhet az idei műsorba. A műsor megvalósítását legalább részben lehetővé teszi, hogy az olasz hatóságok már június 3-án tervezik feloldani az utazási korlátozásokat, az európai unió állampolgárainak pedig karanténba vonulási kötelezettségük sem lesz. A fesztivál zsűrielnöke változatlanul Cate Blanchette színésznő lesz. 

A Cannes-i Fesztivál kénytelen volt lemondani idei műsoráról a járványhelyzet miatt.Kapcsolódó