Kenyeres Bálint Arany Leopárdért versenyző filmje szeptembertől látható moziban Kenyeres Bálint Arany Leopárdért versenyző filmje szeptembertől látható moziban

Kenyeres Bálint Arany Leopárdért versenyző filmje szeptembertől látható moziban

Szeptembertől látható a magyarországi mozikban Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje, a Tegnap. Az alkotás a 71. Locarnói Filmfesztivál Cineasti del presente című versenyprogramjában debütál, ezzel 11 év után az első magyar film, amely versenybe száll az Arany Leopárdért.

A nemzetközi szereplőgárdával 2016-ban, Marokkóban forgatott film noir történetének középpontjában egy svájci üzletember áll, aki fiatalkori szerelmi kalandja után húsz évvel tér vissza az észak-afrikai országba. Az üzleti út azonban hamar rejtélyek labirintusába vezeti, ahol múlt és jelen végzetesen összefonódik.

A Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert rendező szerint a film rejtélyének forrása nem a főszereplő számára idegen közeg, hanem önmaga. „Nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást. Lényegében a krimi szép lassan egy belső krimivé, egy pszichológiai drámává alakul át” - idézi a közlemény Kenyeres Bálintot.

Kenyeres Bálint rendező és Vlad Ivanov színész a Tegnap forgatásán

A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a cannes-i Arany Pálma díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 săptămâni și patru zile) című filmből vagy a Toni Erdmannból ismer a közönség. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege, és a Timbuktuból ismert Toulou Kiki láthatók.

A Tegnap magyarországi bemutatója szeptember 13-án várható, a budapesti és vidéki mozikon kívül számos alternatív helyszínen rendeznek majd közönségtalálkozóval egybekötött vetítést - olvasható az alkotók közleményében.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat