Kerekes Péter felvidéki rendező filmjét és román koprodukciókat is támogat az Eurimages


17 játékfilmet, két dokumentumfilmet és négy animációs projektet támogat összesen 6,2 millió euróval az Eurimages, az Európa Tanács kulturális alapja.

A 23 nyertes koprodukció között szerepel a felvidéki Kerekes Péter (66 szezon/66 sezón, Gulyáságyú/Cooking History) szlovák-cseh-ukrán közreműködésben készülő Censor című dokumentumfilmje, amely 2017-ben megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Works in Progress versenyét. A projekt 140 ezer eurót kapott. A dokumentumfilm főszereplője Irina, aki egy ukrajnai börtönben dogozik cenzorként, és napi nyolc órán át szerelmes leveleket olvas. Annyira átlátja már a szerelmi játszmákat, hogy ő maga képtelen elfogadni egy férfi udvarlását, bár természetesen ő is vágyik a szerelemre.

230 ezer eurós támogatást kapott az Ezüst Medve-díjas Egyesült szerelmes államok (Zjednoczone stany milosci) rendezője, Tomasz Wasilewski incesztusról szóló Głupcy (Fools) című új filmje, amely lengyel-német-román koprodukcióban forog, az operatőre Oleg Mutu.

220 ezer eurós támogatást nyert Uberto Pasolini Nowhere Special című filmterve is, amely olasz-brit-román korprodukcióban készül.

Szintén az Eurimages vezetőségének 155. gyűlésén döntöttek arról, hogy Kanada mellett Argentina lesz az alap új társult tagja október elsejétől, így az október 22-i határidőig már az argentin producerek is pályázhatnak koprodukciós finanszírozásra. Az Eurimages-nak így 40 tagja lesz.Kapcsolódó